Hírek

2017.06.05. 18:50

A robotfejlesztés fél éve - Robotokat mutattak be a bagodi iskolások

BAGOD Nem mindennapi szerkezeteket mutattak be a Bagodi Fekete István Általános Iskola tanulói pénteken, a Fekete István Napok nyitóünnepsége után.

Rákos Bianka

A fiatal tehetségek kevesebb mint egy év alatt tanultak meg robotokat építeni és programozni.

Számtalan amerikai mozifilm és sorozat foglalkozik az egyre emberibb külsejű gépekkel és mesterséges intelligenciákkal. Legtöbbször olyan világot mutatnak be, ahol kezd elmosódni a határ gép és ember között. A science fiction filmek jövőképétől ugyan még messze vagyunk, azonban a technika folyamatos fejlődésének köszönhetően már ma is körülvesznek minket az egyszerűbb robotok. Az iskola diákjai tavaly szeptemberben kezdtek foglalkozni a robotprogramozással.

- A Nemzeti Tehetségprogram keretében indult el a "Robotok építésének és programozásának alapjai a Bagodi Fekete István Általános Iskolában" című projektünk. A programra jelentkezőknek egy gyakorlati és egy elméleti tesztet kellett kitölteniük. Tizenkét főt válogattunk be az 5-7. osztályos tanulók közül, név szerint Bali Dávidot, Cserkuti Mátét, Horváth Pétert, Nárai Dominikot, Nemes Bencét, Nemes Dávidot, Bicsák Pétert, Luczu Leventét, Szabó Bulcsút, Dömötör Pétert, Simon Dávidot és Tömpe Sárát - emlékezett vissza Csókási Tibor tanár, majd elárulta, az első robotot a németországi testvériskolától kapták, ám a pályázati pénzből még négy másikat is vásároltak.

Szabó Bulcsú, Luczu Levente és Bicsák Péter bemutatja a LEGO elemekből épített robotját Fotó: Katona Tibor

A pedagógus részletes prezentációban is bemutatta az elmúlt egy év történéseit, a foglalkozásokon rögzített videókkal pedig az építés és a programozás folyamatát is megismerhette a közönség. A gyerekek csoportokban dolgoztak, LEGO elemek segítségével, többek között mozgó és ugató robotkutyát, színek kiválogatására képes és beszélő szerkezetet, útvonalkövető, valamint automatikusan parkoló robotot is készítettek. A gépek működésébe a készítőik a helyszínen beavatták az érdeklődőket.

A projekt a Zalaegerszegen épülő autó tesztpályát is kiválóan kiegészíti.

- Azt javaslom, hogy akiket érdekel a robottechnika, azok a matematikát és a fizikát vegyék komolyan a tanulmányaik során - tanácsolta Rózsás Zoltán ügyvezető igazgató a bagodi iskolai bemutató ünnepség végén elhangzott beszédében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!