Hírek

2016.07.31. 17:06

BALATON - De hol vannak a vendégek?

Az idei nyárnak szeszélyes az időjárása, napok telnek hőségben, majd heves esők és lehűlések követik egymást felváltva. Ez azonban jelentősen befolyásolja a vendégforgalmat.

Keszey Ágnes

„Hol vannak a vendégek?" - fogalmazódott meg a kérdés a keszthelyi belvárosban lévő Tourinform-iroda vezetőjében, hiszen idén még borúsabb napokon is kevesebb turista járkál a sétálóutcán, mint ahogy az elmúlt években megszokott volt.

- Érdekes ez a szezon: csendes, változó. Kevésnek tűnik a vendég. Korábban, ha esős napokon kinéztünk a sétálóutcára, lépni nem lehetett: a környékbeli településekről mindenhonnan jöttek múzeumokat, kiállításokat, a várost megnézni. Most csendesebb az utca. Ugyanakkor a szállást keresőknek már nem sikerül helyet találni. Úgy látjuk, hogy nincsenek annyian, a szállások mégis tele vannak - összegezte Zámbóné Hajdu Andrea, s ekkor fogalmazódott meg az említett kérdés, mely egyébként a szakember elmondása szerint más településeken is elhangzik.

A turisztikai iroda vezetője felidézte: egyik reggel szakadó esőben ment nyitni a Balaton-parti, Energia téren működő másik Tourinform-irodát, s mikor egy óra elmúltával végre elállt az eső, hirtelen tele lett a tér.

- Gördeszkáztak, bicikliztek, megtelt a vízi játékpark, s mikor befutott egy hajó, hatalmas tömeg érkezett a tér felé. Talán most többen vannak a Balaton-parton, nem a városba jönnek - elemezte.

A turisztikai szakember tapasztalatai szerint a szezon időjárása kedvez a kávézóknak, éttermeknek, büféknek. A belvárosi vendéglátóhelyeken is sok a vendég, egy részük turisztikai információk iránt is érdeklődik, és sokan bérelnek kerékpárt.

Kánikulában sokan döntenek úgy, hogy strandolnak. Jegyvásárlásra váró vendégek a keszthelyi fürdőhelynél

- Magyar vendégek vannak a legnagyobb létszámban, őket követik a német ajkúak, a harmadik helyen egyformán a cseh, szlovák, lengyel vendégek vannak. Hasonló létszámban jöttek hollandok, akik korábban szívesen kempingeztek a tavaszi-őszi időszakban, ám most nyáron is jelen vannak. Sok a lengyel ajkú, és az orosz nyelvű prospektusok is fogynak. Kisebb számban olasz, spanyol és franciául beszélő vendégek ugyancsak betértek az irodába - részletezte Zámbóné Hajdu Andrea.

Keszthely leghíresebb látványossága, a Festetics-kastély számára kedvező az időjárás, az átalakítások és a tavasszal megnyílt Amazon Ház Látogatóközpont vonzza a vendégeket. A június közepétől számítható szezonkezdet óta tavalyhoz képest másfél hónap alatt hatezerrel több látogató, szám szerint 53 ezer vendég tekintette meg a kiállításokat.

Ha már szó volt kempingekről, kíváncsiak voltunk, mi a helyzet egy ilyen természetközeli szálláshelyen.

- A vendégek fele-fele arányban hazaiak s külföldiek. A német, osztrák és dán, svéd vendégek vannak többen. A változékony idő nagyon befolyásolja a forgalmat. Az időjárás-előrejelzések nem mindig jönnek be. Ha azt mondják, hogy a héten esni fog, akkor az emberek visszamondják a foglalást, nem mernek elindulni sátorozni, holott lehet, hogy nem is úgy alakul az időjárás, s mindenki rosszul jár, mondta Páncsics István, az egyik gyenesdiási kemping vezetője.

Természetesen a strandolás is időjárásfüggő. A Balatoni Szövetség Kék Hullám zászló minősítési rendszerében a vonyarcvashegyi érte el a legtöbb pontot, ám itt - akárcsak a többi balatoni strandon - nagyobb forgalomra számítottak.

- A tavalyi évhez képest 18 százalékos elmaradásunk van, ez körülbelül nyolcmillió forint bevételkiesést jelent. A vendégek itt vannak, de az időjárás nem kedvez a strandoknak. Ha jó idő lesz, tudjuk hozni a tavalyi forgalmat, hiszen a szálláshelyek mind beteltek Vonyarcvashegyen, már nem tudunk szabad férőhelyet biztosítani - elemezte Péter Károly polgármester.

Az egyik, általunk megkeresett balatongyöröki hotel is megtelt. Bangó László igazgató elmondta: náluk a vendégek kilencven százaléka magyar, nagyrészt gyermekes család. Több mint fele arányban törzsvendégek jönnek.

Zámbóné Hajdu Andrea térségbeli programlehetőséget ajánlott a Tourinform-irodába betérő német hölgynek, Renate Bögelnek

- Már március körül nehéz volt erre az időszakra egyhetes tartózkodást foglalni. Vannak, akik egy-két napra érkeznek, de a többség jellemzően öt-hét napra foglal szállást. A szezon közel telt házas: 95 százalék körüli kihasználtsággal működünk.

Bangó László, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Keszthely Térségi Szervezete elnöke is, így nem csak a szálláshelyen tapasztaltak alapján tudja értékelni az idei, félidőben lévő  szezont.

- A szezonális üzletekben egyre nagyobb problémát jelent a munkaerőhiány. Nagyon nehéz szakembert találni, de már sajnos kisegítő személyzetet is, hiszen külföldre mennek dolgozni. Képezni kellene, s képezünk is: Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Keszthelyen is van oktatás. Ám a legtöbbeknél az a kérdés, hogy megáll Fürstenfeldnél, vagy Londonig megy. Amikor pincéreket vizsgáztattunk, s utána beszélgettünk velük, a végzettek kilencven százaléka arról beszélt, hogy melyik országba megy dolgozni, nem arról, hogy itthon marad. Tisztában voltak vele, hogy mások a bérviszonyok. Amíg nem lesz valami reform, addig ez marad a helyzet. Tenni kell valamit, mert nem lesz munkaerő. De ez az építőiparban és a faipari szakmákban is probléma - elemezte az elnök, aki szólt a vendéglátóhelyeken zajló ellenőrzésekről is. Kiemelte: a visszajelzések szerint a hatóságok részéről - hacsak nem kirívó szabálytalanságot észlelnek - a hangsúly a megelőzésen van, a hiányosságok pótlására hívják fel a figyelmet.

A szezon tehát az időjáráshoz hasonlóan felemás és rövid: hagyományosan augusztus 20-án búcsút inthetünk a balatoni főidénynek. Addig már csak pár hét van hátra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!