Hírek

2017.04.16. 19:34

Balatongyörök mesés tája mellett kulturális programjaival erősíti vonzerejét

Balatongyörök - „...Mikor Meszes-Györök irányába értünk, a nap már nyugodni készült a pirosló sugarak fényénél felnyílt előttem egy tájkép, amelyhez hasonlót még lángész nem alkotott Sohasem felejtem azt a pillanatot, amikor én ezt a tündérországot először megláttam A meszes-györöki fok, ahol engem megállított az ámulat, egykor, s talán nemsokára a világ összes mívelt ifjainak, s hölgyeinek gyülekezőpontja lesz. Csak fedezzék föl egyszer. Tisztítsátok ki Meszes-Györöknél a Balaton partját, söpörjetek el a parti vízből nádat, követ: ez lesz a Balatonnak legelső fürdőtelepe.” – írta Eötvös Károly, aki 1875-ben öt barátjával járta körül a Balatont.

Győrffy István

Kétségtelen, hogy a Szépkilátóról, illetve a Becehegyről, Bertha Bulcsú szavaival élve, a nápolyi öböllel vetekedő panoráma tárul elénk. A Tapolcai medence, a körülölelő tanúhegyek: a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, Szigliget és Badacsony páratlan látványa ejti ámulatba az idelátogatót.

- Györök régészeti emlékeiből tudjuk, hogy már az őskorban is lakták ezt a csodálatos tájat. A kelták mellett a rómaiak nyomait is felfedezhetjük, nem csak a Kövesmezőn, hanem a Szépkilátó alatt is, ahol a Római forrás mellett, a 2-3. században épült fürdőépületet tártak fel a régészek. A mai 71-es út vonalán hajdanán hadi út vezetett Aquincumba, majd erődítés is védte a vidéket. A ma Vonyarcvashegyhez tartozó Szent Mihály dombon állt egy ilyen erődítés, ami oltalmazta a falut, amit 1696-tól Meszes Györöknek hívtak. Az első írásos említés 1121-ből való, ez az Almádi apátság alapító levelében olvasható  – mondja turisztikai sorozatunk házigazdája Biró Róbert, Balatongyörök fiatal és agilis polgármestere.

A település 38 négyzetkilométeren helyezkedik el, északról a Keszthelyi hegység, délről a Balaton határolja. Egykor a szőlőtermesztés és a halászat adott megélhetés az itt élőknek. Ezek emlékét őrzi a Becehegy, a Paphegy és a Felsőhegy.

-1879-ben Balatonfőkajár után Becehegyen is megjelent a filoxéra, ami néhány év alatt a lakosság megélhetését is biztosító szőlőket  elpusztított. Széchenyi Imrét kormánybiztosként azzal bízták meg, hogy a déli parton, Balatonkeresztúr területéből alakítsanak ki egy telepet, ahol a zalai Balaton-parton tönkrement szőlősgazdák újrakezdhetik a szőlőművelést. Azért választották a déli partot, mert rájöttek, hogy a homokos területen a filoxéra nem él meg. Így jött létre a Festeticsek felparcellázott földjén Mária-telep, a mai Balatonmáriafürdő. Az első időkben a gazdák a Szent Mihály domb és a szemközti part között menetrendszerűen közlekedő kompon közlekedtek. Balatonmáriafürdő mindössze öt kilométerre van tőlünk vízen. Ma is igen jó kapcsolatot ápolunk a szemközti községgel, sokunknak élnek ott rokonai – foglalja össze a terület sorsának alakulását Biró Róbert.

A történelmi emlékek megőrzése fontos a falu számára. Nagy becsben tartják az 1831-ben klasszicista stílusban átépült, Szent Mihályról elnevezett templomukat és a régi, szépen felújított halászházakat, amelyek sajátos bájt adnak a település központjának. Különösen kedves, hogy szinte mindenhez kapcsolódnak érdekes, a helyiek emlékezetében megszépült történetek. 1902-ben épült meg a Keszthely-Tapolcai vasútvonal, aminek akkor három megállója is volt a falu közigazgatási területén. 1903-ban a falu vezetése abban bízva, hogy a Balaton előnév vonzóvá teszi a turisták számára a települést, Meszes-Györökről Balaton-Györökre változtatta a község nevét. Az 1910-es években indult el a strand parkosítása, ekkor ültette Lady Hamilton, Festetics Tasziló felsége a mai is látható platánsort, s elkészült a mai hajóállomás elődje is. Sorra épültek az új üdülők, amelyeket ma is igyekeznek eredeti szépségükben megőrizni.

- A harmincas évek elején épült a település első szállodája a Kastélyszálló, az egykori BM üdülő, majd 1964-ben elkészült a bányászüdülő is. Ez utóbbi ma a legnívósabb szállodája Balatongyöröknek. A 85 évig sok ezer állami tisztviselőnek pihenést nyújtó BM üdülő az Állami Vagyonkezelőé lett, s már második éve zárva tart, ami a községnek nagy hátrányt jelent. Az ide érkező vendégek hiányoznak, s természetesen az sem mindegy, hogy így a hotelből az önkormányzatnak sincs idegenforgalmi bevétele – mondja a polgármester, miközben bejárjuk a partot a csónakháztól vezető sétányon, amely az egykori „zsibagyöpre” épült, érintjük a mólót, s az árnyat adó platánokkal szegélyezett strandi sétányra érkezünk. A falu főutcáján egy márványlap emlékeztet arra, hogy 1990-ben Balatongyörök elnyerte az Európa legszebb falvainak járó Európa falu – Prix d’Honneur – kitüntetést.

- A 2010 után megválasztott településvezetés is igyekezett az elődök nyomdokán haladni. Sok energiát fordítottunk a környezetünk fejlesztésére, megújult a strand, a közterek, új parkoló épült. Ezek eredményei újabb díjakat hoztak. 2014-ben elnyertük a Virágos Magyarországáért verseny fődíját, majd 2015-ben az európai Virágos Városok és Falvak verseny aranyérmét, amit az angliai Bristolban vehettünk át. Strandunk az utóbbi években rendre elnyerte a Kék Hullám Zászló legmagasabb minősítését, 2015-ben a legmagasabb pontszámmal járó különdíjat is, valamint egy internetes portálon a vendégek részéről az utóbbi három évben a györöki strand kapta a legtöbb szavazatot – újságolja Biró Róbert, aki az önkormányzat mögötti parkban megmutatja a jeles személyeknek ültetett fákat és a homokkő szobrokat. Az épületben működik a Bertha Bulcsú Művelődési Ház és Könyvtár, amelynek szellemi alapjait 1902-ben egy nyugalmazott huszár őrnagy, Fügh Dénes rakta le azzal, hogy a közösség részére bocsátotta könyvei egy részét, és másokat is adakozásra szólított fel.

- Közel nyolcezer kötetünk van, olvasóink között pedig a helyiek mellett szép számmal megtalálhatóak az üdülő vendégek is. Három éve július és augusztus hónapokban a strandra is kitelepülünk, könnyed nyári olvasmányokat viszünk le, amelyekből helyben lehet kölcsönözni – mondja Villányi Éva a művelődési ház vezetője. Megtudjuk azt is, hogy több mint hatvan rendezvény van a faluban, legnépszerűbbek a boros-gasztronómiai programok, a júliusi Balatongyöröki Borfesztivál és az augusztus elején rendezett Bor és Dal Fesztivál.

Bejárjuk a művészek sokaságát vonzó Becehegyet.  Sajnos több műemlékvédelem alatt álló régi pincét hagytak sorsára tulajdonosaik, és a leomlott régi pincék, présházak helyén sokszor túlméretezett nyaralókat építettek. Az egykori szőlőhegyen sokan felhagytak a szőlő művelésével is. A becehegyi kápolna tövében kis faház árválkodik, az egykori Simándy pince, Simándy József, Kossuth-díjas operaénekes szeretett hajléka, amely a művész halálát követőn új tulajdonosokhoz került.

- Fontos számunkra a helytörténeti értékek védelme, felkutatása. Az idén a körforgalom és a Vonyarcvashegy közötti Kövesmezőn lesz régészeti feltárás, kelta és római kori település nyomait ismerjük errefelé, és a Szépkilátó alatti római forrás körül is kezdődik kutatás. Egyébként a három falu – Gyenes, Vonyarcvashegy és Balatongyörök összehangolja a programjait. Olyan közel vagyunk egymáshoz, hogy a vendégeink oda mennek, ahol érdekességre lelnek. Ezért egymás után tartjuk a nagy rendezvényeinket, hogy a turisták mindenkit felkereshessenek – zárja gondolatait  Biró Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!