Nem volt meg a manőverhez szükséges repülési magasság

2017. augusztus 10., 12:00 szerző: Arany Gábor fotós: Pezzetta Umberto
komment
ZALAEGERSZEG A pilóta vezetéstechnikai hibája okozta a tavaly nyári, két halálos áldozatot követelő sárkányrepülő balesetet a megyeszékhely határában. Emellett más szabálytalanságot is feltárt a vizsgálat.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A rendőrség az elkövető halála miatt a nyomozást megszüntette.

A jogerősen lezárt vizsgálatról dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője adott tájékoztatást érdeklődésünkre. Mint felidézte, tavaly július 9-én, szombaton kora este, hét óra után tíz perccel Zalaegerszeg határában, az Ebergényi városrészben a Táncoslapi és a Kiscsarit út közötti légtérben közlekedett északról déli irányban B. István, a tulajdonát képező kétszemélyes motoros sárkányrepülővel. A járművet a hátsó ülésről vezette, míg az elsőben foglalt helyet az utasa. A légi jármű a völgy fölé érve ismeretlen okból a mezőgazdasági területre zuhant és jobb oldalra dőlve állt meg. A vezető és utasa az elszenvedett sérüléseibe a helyszínen belehalt.

Ketten vesztették életüket - Fotó: Archív/Pezzetta Umberto

A légi közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt indított nyomozás több hibát tárt fel. Mint kiderült, a légi járművel a vezető nem volt jogosult repülni. Sem írásbeli, sem más közvetett bizonyíték nem állt rendelkezésre arról, hogy a balesetet megelőzően műszakilag alkalmas volt a repülés biztonságos végrehajtására a sárkányrepülő. Nem lehetett ugyanis a jármű műszaki érvényességét megállapítani. A vezető rendelkezett ugyan a megfelelő képzettséggel, de hiányzott ennek orvosilag érvényes minősítése. A tragédiát azonban végül elsősorban nem ezek a szabálytalanságok, hanem vezetéstechnikai hiba okozta. A légügyi szakértő megállapítása szerint a pilóta a végrehajtandó repülési manőverhez szükséges magasságnál alacsonyabban haladt a gépével és a völgybe beérve a pillanatnyi légköri viszonyok miatt olyan repüléstechnika hibát vétett, aminek következtében a sárkányrepülő irányíthatatlanná vált és lezuhant.

Összességében megállapítható volt a pilóta hozzáértésének, valamint a jármű körültekintő üzemeltetésének együttes hiánya, közölte végezetül a főügyészség sajtószóvivője.

Arany Gábor

2017. augusztus 10., 12:00 szerző: Arany Gábor fotós: Pezzetta Umberto

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...