Hírek

2016.09.21. 19:22

Balhé a focimeccsen - végjáték a bíróságon

Zalaegerszeg – Három és fél évvel ezelőtti futballmeccsen történt balhé, illetve rendőri intézkedés részleteit igyekeztek szerdán kibogozni az egerszegi járásbíróságon.

Arany Gábor

Az akkori eseményeket vallomásában rendkívüli részletességgel taglalta P. Károly, a ZTE FC biztonsági igazgatója, aki dr. Seruga Teodóra bíró kérdésére úgy nyilatkozott, nem tartja magát bűnösnek. A férfit ugyanis büntetőügyben elkövetett hamis tanúzással vádolta meg az ügyészség.

Az előzményekhez tartozik, hogy a ZTE és a Fehérvár 2013. február 9-én futballmérkőzésen csapott össze. A szurkolók közt kisebb rendbontás alakult ki, aminek a rendőrség vetett véget, többeket elfogva és a kijárathoz kísérve. Ezt látva egy 15-20 fős csoport kezdett kiabálni, köztük Cs. Zsolt, aki az elfogottak kiszabadítására buzdított. A fenyegetőző csoportot a rendőrök gázspray-vel fékezték meg, a hangadó Cs. Zsoltot elfogták; büntetőeljárás indult ellene. Ebben kétszer tanúként hallgatta meg a bíróság P. Károlyt, a stadion biztonsági igazgatóját.

Ő a hamis tanúzás következményeire való figyelmeztetés után azt vallotta, látta, hogy Cs. Zsolt balhéba keveredett. Odament hozzá, kérdőre vonta, karon ragadta, hogy elvezesse, ekkor jött a könnygáz, és a rendőrök leteperték a szurkolót. Vallomásával arra utalt, hogy Cs. Zsoltot vezette el, amikor hátulról lefújták könnygázzal, tehát közbelépése miatt a szurkoló nem buzdíthatott a rendőrök elleni támadásra. Ez ellentmondott a rendőrök vallomásának, de még Cs. Zsolt védekezésének is. Ő ugyanis nem említette, hogy P. Károly hozzálépett, így azt se, hogy a biztonsági igazgató mellől teperték le, mert arról beszélt, hogy a kerítésnél fogták el. Cs. Zsoltot egyébként hivatalos személy elleni erőszak előkészülete miatt elítélték jogerősen 240 óra közérdekű munkára. Szerdán P. Károly lényegében kitartott amellett, hogy Cs. Zsolthoz ment és el akarta kísérni, amikor a rendőrök a szurkolót leteperték. A korábbi és a mostani vallomása egyes részletei közötti több ellentmondás feloldása sem sikerült. Például az sem tisztázódott, hogy az intézkedő egyenruhások őt miért nem látták Cs. Zsolt mellett.

– Nem rám koncentráltak a rendőrök, hanem arra, akit el akartak fogni – adta ennek magyarázatát P. Károly.

Szerdán több tanú, így Cs. Zsolt újabb vallomása sem tette tisztává a képet, a tárgyalást november végére elnapolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!