Hírek

2017.08.23. 05:54

Bárányhimlő elleni oltás-itt az ideje a második vakcinának

A bárányhimlő ellen két oltásra van szükség, ezért a szeptemberben közösségbe kerülő gyerekeknek augusztus második felében javasolt beadatni az ismétlőoltást.

Az ősszel óvodába, iskolába kerülő gyerekek között sokszor járványszerűen söpör végig a bárányhimlő-hívja fel a figyelmet a hirado.hu.

A GSK infektológus szakértője elmondta, hogy ez védőoltással elkerülhető, ha időben kialakítjuk a védettséget.  A második vakcinát 6 héttel az első adag után célszerű beadni, de a két dózis beadása között legkevesebb 4 hétnek el kell telnie. Azaz, ha augusztus második felében a gyerekek megkapják a második adag vakcinát is, akkor védetten kezdhetik a tanévet.

A bárányhimlő megjelenése a 3-5 évesek között a leggyakoribb. A védőoltás  hasznos: nemzetközi példák igazolják: ahol magas a bárányhimlő elleni átoltottság, komolyan csökkent a megbetegedések száma- Fotó: ThinkStock

A bárányhimlő cseppfertőzéssel terjed. A vírus a hétköznapi használati tárgyakon-ruhák, játékok, iskolaszerek- is életképes, de leginkább belélegzés útján terjed. Ha 20-30 percig közös helyiségben vagyunk a fertőző beteggel, elkaphatjuk tőle a betegséget.

A viszkető, hólyagos kiütéssel és lázzal járó betegség többnyire enyhe lefolyású a gyermekek között, de felnőttek és főleg terhes nők esetében komolyabb tüneteket, akár tüdőgyulladást is okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!