Hírek

2016.03.03. 14:31

Barbi minden terápiát megkap, ami csak lehetséges - A családot rossz anyagi helyzete miatt kell segíteni

Nagykanizsa – Február 16-án közöltük Az életem odaadnám, ha önállóan járhatna, játszhatna a társaival a kislányom című írásunkat. Az abban írtakat kívánta kiegészíteni Horváth Istvánné, a Szivárvány Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vezetője, valamint Tomity Mária, a Klik kanizsai tankerületének igazgatója.

Horváth-Balogh Attila

Emlékezetes: az írásban a három gyermekét, köztük a súlyosan sérült Barbit egyedül nevelő édesanya, Czenki Krisztina nehéz helyzetére hívtuk fel a figyelmet. Mint azt akkor az anyuka elmondta: szeretné, ha a Szivárvány EGYMI-be járó kislányának az intézmény által nyújtott szolgáltatások mellett továbbiakat is tudna biztosítani, akár magánúton is. Ez azonban anyagiak híján nem lehetséges, pedig abban bízik, hogy ettől még gyorsabban fejlődne Barbi. Horváth Istvánné minderre reagálva elmondta: a kislányt születése után egy független szakértői bizottság megvizsgálta, így került Barbi az úgynevezett korai gondozásba. Időközben az édesanya visszament dolgozni és intézményes ellátást kért gyermekének. A jogszabály szerint a gyermek 5 éves koráig részesülhet korai gondozásban, ha a szülő nem igényli ezt az ellátási formát.

Czenki Krisztina Barbival
Fotó: Szakony Attila

Amennyiben kéri (és ebben az esetben kérte), a gyermeket óvodában helyezik el, és ott intézményi keretek közt folytatják a fejlesztést. – Az óvodai nevelési program keretében a nyitva tartás teljes időtartama, tehát 8 óra alatt csoportban foglalkoztatjuk a gyermeket, ezen kívül a szakértői vélemény alapján mozgás-, értelmi és beszédfejlesztésben is részesül – mondta Horváth Istvánné. – Sajnos Barbi idegrendszeri sérült, amiben az összes terület súlyosan érintett. Hogy motorikus képessége fejlődjön, napi rendszeres átmozgatásra van szüksége, amit mozgásfejlesztés szakos gyógypedagógus végez. Emellett heti 3 alkalommal a gyógytornászunk is foglalkozik vele. Ennél ideálisabb fejlesztést  nem kaphat a kislány. Ezzel együtt azt gondolom, a jelentős fokban sérült Barbival az édesanyának nagyon sok dolga van. De mivel az intézményben minden szükséges terápiát megkap a kislány,  az anyát kizárólag rossz anyagi helyzete miatt kell segíteni.

Azt már Tomity Mária tette hozzá: nem szabad, hogy Czenki Krisztinának lelkiismeret-furdalása legyen, hogy nem tud további fejlesztő szolgáltatásokat venni a kislányának, mert a Szivárványban tényleg mindent megkap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!