Hírek

2017.08.22. 18:40

Bársonyos gyógyító hangok - Beszélgetés Bársony Bálint szaxofonossal

ZALAEGERSZEG Különleges, egzotikus hangulatú sátrában várta Bársony Bálint vendégeit nemrég a megyeszékhelyi Restart Fesztiválon. Az Artisjus és Fonogram-díjas szaxofonos, zenész, zeneszerző, akit sokan még egykori együtteséből, a Back II Blackből ismernek, ezúttal 40 hangtállal érkezett.

Kiss Gyöngyvér

Fellépése előtt kis beszélgetésre ültünk be a sátorba, ahol Bársony Bálint az utolsó simításokat végezte hangszerein, amiket be is mutatott:

A szaxofonost, zenészt sokan egykori együtteséből, a Back II Blackből ismerik Fotó: Bársony Bence

- 40 különböző hangtálat hoztam, ezek között van 10 kg-os, de pár dekás is. Illetve itt található 7-8 szertartáscsengő, három gong, egy nagyon finom rezgésű kalimba, amit német mester saját kezűleg állított elő, egy óceándob, ami a víz csobogását és a szél fújását imitálja, két különböző szélcsengő Koshi és Shanti, három nagyon magas rezgésszintű pici cintányér, a tingsha, ezek negyed hangokra vannak egymáshoz hangolva - mondta a zenész, s rögtön beszélt a funkciójukról is. - A csengő-bongó hangkeltő eszközök amellett, hogy kellemes hangjukkal kétségkívül nyugalmi állapotot idéznek elő, bizonyítottan gyógyításra is alkalmasak. A hangfürdőkben a különböző energiaközpontokat áthatják a rezgések, így a résztvevőkben lappangó félelem és feszültség tovaszáll, amennyiben az ember teljes elengedettséggel tudja segíteni saját tisztuló folyamatait gondolatban és testben egyaránt.

Így készült a szeptemberben megjelenő Hangtálas album Forrás: Youtube

A hangtálak ma már olyannyira elterjedtek, némely nyugati országok a hivatalos orvoslásban is alkalmazzák őket, Németországban vannak utókezelő hangtálas klinikák is. Ezekben a műtétek után fogadják a betegeket, s a hangtál terápiák következtében jelentősen megrövidül a gyógyulási folyamat. Hiszen a sejtek megújulásával a gyógyulás felgyorsítható, s lelkileg is gyorsabban felépül egy beteg.

- Azt gondolom, amikor megszületünk, nagyon tiszta áramlás van bennünk: hét nagy energiaközpontunkon át halad az életenergia lelki sérülések nélkül. Amikor viszont bizonyos korlátok, megfelelési vágyak állják az áramlás útját, különböző blokkok alakulnak ki. Ha egy hangtálat végighúzunk egy emberi test mellett, az megmutathatja, mely energiaközpontokat érinti az említett blokk, hiszen elváltozik a hangja. Így hozzák felszínre ezek a hangszerek a tudatalattinkba mélyen elraktározott dolgokat, majd a meditáció végén, a koronacsakra megnyitásával szintén távozhat sok negatív energia, a terápiát követő napokban pedig a vizeleten keresztül is, hiszen ezek a rezgések a testünkben lévő folyadék megzengetésével jutnak el az energiaközpontokhoz, szervekhez, idegekhez, sejtekhez - fejtette ki nézeteit Bársony Bálint. Majd beszámolt a legelső alkalomról, amikor hangfürdő általi gyógyulást tapasztalt, kedvenc állatánál, egy lónál:

- Legelőször egy ló gyógyítása kapcsán kaptam visszajelzést: átzengettünk egy sérült, sánta állatot, s már az első hangtól érezhető volt, hogy befogadja a rezgéseket. Amikor végeztünk, mit sem sejtve hazamentem, ám meglepetésemre másnap hívott a barátom, hogy a ló vidáman vágtázik a mezőn. Azóta már tudom, hogy az emberek és az állatok testében lévő öngyógyító mechanizmust egyaránt be tudjuk indítani. Mivel a ló ösztönlény, könnyen átadta magát a rezgésnek. Az embereknél már nagyobb kihívás, hogy ne csináljanak maguknak blokkokat, ne kezdjenek el azon rágódni, milyen feladatok várnak rájuk, milyen külső zajok szűrődnek be... Az öngyógyító mechanizmust egyébként úgy lehet elképzelni, mintha a testünk egy áramkör lenne, amin elindítunk egy javító szoftver-programot, az pedig addig megy körbe, míg az adott test saját magán belül meg nem oldja a problémát - magyarázta el Bársony Bálint.

Néhány gondolat a tudatosságról Forrás: Youtube

Mindezek hallatán azonban még mindig fennáll a kérdés: befutott szaxofonos, aki egyébként több fúvós hangszeren, valamint gitáron és zongorán is jól játszik, karriere további építése helyett miért kezdett el ezek iránt a hangszerek iránt érdeklődni.

- Mindig keresem az új dolgokat. Amikor rátaláltam a hangtálakra, valami olyat éreztem, amit egyetlen hangszerben sem: tiszta hangot, s annak többféle fennhangját. Régóta kísérleteztem szaxofonosként azzal, hogyan lehet egy hangon keresztül kiadni az érzelmeimet. Tanítványaimmal is rengeteget próbálkoztunk, különféle ritmussal és dinamikával megszólaltatni a szaxofont, mindez roppant nehéz. Viszont ezekben a szakrális hangkeltő eszközökben megtaláltam azokat a tiszta rezgéseket, amelyek a zeneiségemet is segítik. Több munkámban, például A chicagói hercegnő című darabban való játékom is sokkal letisztultabbá vált, amióta hangtálakkal foglalkozom - mondta a zenész, akinek a klasszikus, folk muzsika, vagy éppen a gyerkőcöknek tartott Hangszersimogató programok és a Hangszersimogató varázslások címen megjelenő lemezek mellett a jazz is nagy szerepet játszik életében.

- Amikor szaxofonozom, akkor azt gondolom, ugyanúgy gyógyítom az emberek lelkét, mint a hangfürdővel, csak nem 10-50 embert, hanem sokkal többet. A különbséget azonban nemcsak a közönség nagyságában érzem, de a minőségben is. Az allegóriánál maradva, amikor szaxofonozom, olyan, mintha körzeti orvos lennék, amikor hangtálak állnak előttem, szívspecialistává válok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!