Hírek

2016.08.24. 16:14

Beázik a színészház - A képviselő próbál segíteni

Zalaegerszeg - A színészház egyidős a Hevesi Sándor Színházzal, a Pázmány Péter utcai épület ebben a funkciójában több mint harminc éve szolgál.

Arany Horváth Zsuzsa

Az ingatlan a város tulajdonában áll, a színház az üzemeltető. Négy emeleten 36 lakás szolgálná azokat a színművészeket, akik a szórakoztatásunkra tették fel az életüket. Mint a Vigh László országgyűlési képviselő által kezdeményezett tegnapi szemlén kiderült, a művészek felkészülési, magánéleti terepe egyáltalán nem ideális.

Sanyarú állapotok. Vigh László országgyűlési képviselő Czegő Teréz és György János színművész társaságában a szerdai sajtóbejáráson a zalaegerszegi színészházban
Fotó: Pezzetta Umberto

- Sokszor, sokaktól hallottam a színházi barátaimtól, hogy rossz állapotban vannak a lakások, s mivel én magam is gyakran ígértem, hogy közbenjárok a színház számára a színvonalas működéshez szükséges támogatás mihamarabbi megszerzésében, kötelességem, hogy ebben a kérdésben is lépjek - mondta a tegnapi sajtóbejárás előtti tájékoztatóján Vigh László országgyűlési képviselő. - Miután erre az utóbbira most forrást nem találhatunk, a vállalkozókhoz, illetve más jóakaratú emberekhez fordulok, illetve már fordultam is, gyors és önzetlen segítséget remélve. Akiket eddig megkerestem, azok nagy örömömre mindannyian azonnal felajánlották, hogy 2-2 színészlakást térítésmentesen kifestenek.

Remélem, többen is csatlakoznak hozzájuk, hogy az összes lakás sorra kerülhessen.Mi tagadás, az 1983 óta színészházként üzemelő épület igencsak leromlott állapotban van. Ráadásul itt találhatók azok a vendéglakások is, amelyek a színházban alkalmilag, a teátrum vezetésétől kapott meghívás révén dolgozó neves művészek, rendezők számára biztosítanak lakhatást...A sajtó és az országgyűlési képviselő alkotta csapatot Pálfy Ferenc gondnok és Czegő Teréz színművésznő kalauzolta a négy emeleten. Jól látható, hogy a felső szint rendszeresen beázik, az esőzések során elárasztva a harminc négyzetméternél alig nagyobb lakhelyeket.

- Sajnos már a harmadik emelet is érintett a beázásokban - tette hozzá az épület gondnoka.Természetesen a folyosókra is ráférne a meszelés. Mint a gondnoktól megtudtuk, nagyobb volumenű felújításra évtizedek óta nem sikerült költeni, csak apróbb munkákat tudnak elvégezni.

A bitumenes tetőt szeptemberben javítják majd, de ez csak nagyon kicsi szelete a szükséges renoválásnak. (A lakások festését egyébként a tetőszigetelés elvégzése után érdemes csak kezdeni, jelezte az országgyűlési képviselő.) A bejáráson benézhettünk két, éppen most lakó nélküli otthonba, ahol láthattuk, a fűtőtest, a tűzhely, a villanyhálózat, a burkolat egyaránt „kiszolgálta” az idejét.A színházi társulatból jelen lévő Czegő Teréz és György János érdeklődésünkre elmondta, a bérleti díj méltányos, 15 ezer forint, a gázos központi fűtést magába foglaló rezsi nyaranta 30 ezer, ám telente akár a duplája is lehet. Ők már évtizedek óta itt laknak, a város és a megye színházszerető közönségének tiszteletét élvezik.

- Azt hiszem, több mint méltatlan, hogy azok a különleges emberek, akiket naponta látunk, csodálunk a színpadon, ilyen körülmények között éljenek, s készüljenek a színházi művészi feladataikra - hangsúlyozta Vigh László. - Szeretném, ha még ebben az esztendőben megoldódna ez a gond, s minél többekben találna értő fülekre a segítséget kérő felhívásom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!