Hírek

2016.04.27. 17:05

Befogták az idős férfira támadó őzbakot

Magyarföld – Nem jellemző, de előfordulhat, hogy egy őzbak emberre támad. Különösen akkor, amikor a territóriumát jelöli ki.

Gyuricza Ferenc

Mint arról kedden beszámoltunk, Magyarföld belterületén, a Jókai utcában egy őzbak támadt egy idős férfira, akit két helyen, a mellkasán és a combján sebesített meg. Szerdán további információk gyűjtése miatt ellátogattunk a községbe, ahol a helybéliek elmondták: a kérdéses őzet még gida korában "mentette ki a róka szájából" egy falubeli hölgy, és ő nevelte fel az állatot, mely azóta is bejárt a kertekbe.

A magyarföldiek között még szerdán is akadt olyan személy, aki úgy tudta, a 91. évében járó férfi életveszélyesen sérült. A családtagjaival is sikerült beszélnünk, tőlük annyit tudtunk meg, hogy a sebek erősen véreztek, így a helyszínen azt nem tudták biztosan megállapítani, hogy a bordák alá is hatolt-e a bak agancsa, vagyis okozott-e bármilyen belső sérülést a vad, emiatt szállították a férfit a mentők a kórházba.

Fotó: Kállai Csaba

A sérülés szerencsére nem bizonyult súlyosnak, de a férfi mellkasán lévő sebet varrni kellett, s ezért varratszedésre szerdán újra be kellett vinni a kórházba.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Sznopek Veronika az eseménnyel kapcsolatban annyit közölt: hozzájuk bejelentés nem érkezett, így rendőri intézkedésre sem került sor. Szerdán a körülmények tisztázására egy járőrpáros adatgyűjtést végzett a településen, ennek során megállapították, hogy az idős embert a kórházból kiengedték, nincs és nem is volt életveszélyben, hiszen felületi horzsolásos sérülései keletkeztek az őzbak támadása következtében. Az esemény rendőri intézkedést nem igényel.

Győrvári Attila, az Országos Magyar Vadászkamara Zala Megyei Területi Szervezetének titkára, a Vadászszövetség megyei fővadásza szerint nagy ritkán, de előfordulhatnak ilyen esetek, különösen akkor, ha az őzet gida korában valaki hazaviszi és felneveli. Ezzel amúgy természetvédelmi törvényt is sért az illető. – A gida őzbakká fejlődik, amely ki akarja jelölni a territóriumát – magyarázta a fővadász. – Ilyenkor agresszívvé válik, s képes bármire, az emberre is rátámadni, hiszen éppen a korábbi közelsége miatt nem fél tőle. Vélhetően ez történt most is. Az eset legfőbb tanulsága az lehet, hogy nem helyes az emberhez szoktatni az őzet, hiszen megiscsak egy vadról beszélünk.

Úgy tudjuk, szerdán a sebesülést okozó őzet befogták, és egy magyarszombatfai vadasparkba szállították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!