Hírek

2013.09.24. 16:55

Békát kereső gólyák (fotókkal, videóval)

Zalaegerszeg - A zalaegerszegi diákélet hagyományos programja a városi gólyaavató, melyet kedden tartottak.

Szabó Judit

A zalaegerszegi Dísz téren játékos vetélkedőt rendezett az első éveseknek a három zalaegerszegi főiskola (a Nyugat-magyarországi Egyetem mechatronikai intézete, az egészségügyi főiskola, valamint a BGF gazdálkodási kar) hallgatói önkormányzata. Már hagyomány, hogy minden évben közösen szervezik a gólyaavatót. Idén több elsőst szólíthattak meg, hiszen míg tavaly 363 elsős hallgató iratkozott be a zalaegerszegi felsőoktatási intézményekbe, idén 467 – említette lapunknak a Dísz téri rendezvény kezdete előtt Balaicz Zoltán, oktatásügyekért is felelős alpolgármester.

– Ez mintegy 30 százalékos létszámnövekedés, aminek a város életében is meg kell mutatkoznia – fogalmazott Balaicz Zoltán.

A főiskolás nyitóbulival kezdődött az a programsorozat, amely elősegíti, hogy az új hallgatók bekapcsolódjanak a város vérkeringésébe. A mostani gólyaavatót pedig novemberben gólyabálok követik.

A keddi rendezvényről Kelemen Attila, a BGF Gazdálkodási Karának hallgatója, a gólyaavató egyik szervezője elmondta: minden évben körbevezetik a városban az elsősökből kialakított csapatokat. A városnéző séta sokaknak nem volt újdonság, hiszen egyre inkább jellemző, hogy zalaegerszegi és Zala megyei fiatalok választják a helyi felsőoktatási intézményeket, az utóbbi években csökkent a más megyékből érkezők aránya. Akárhonnét is jöttek a diákok, valamennyi állomáson feladatok várták őket. A Dísz téren a kreativitásukat tehették próbára.

– Általában esőtáncot szoktuk táncoltatni az elsősökkel, s arra kérjük őket, hogy mondjanak szerelmes verset egy felsőbb éves hallgatónak általunk megadott szavakból. A gólyáknak a rajzolt békákat is meg kell keresniük a Dísz téren – említette Kelemen Attila.

Látványos produkció volt a talicskatolás, a benne „ülőknek" a tér négy sarkába helyezett boroskólát kellett szívószállal meginniuk.

Az utolsó három helyezettet pezsgővel, az első csapatot pedig egy tálca sörrel ajándékozták meg a szervezők. A program egy szórakozóhelyen folytatódott.

Kutatók éjszakája

A zalaegerszegi főiskolák e hét péntekén újabb érdekes programmal várják a diákságot és az érdeklődőket. A kutatók éjszakáján 17 óra után három helyszínen hallhatnak például a robottechnnológiáról, a hőtanról, s a biomechanikai labor lehetőségeiről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!