Hírek

2006.12.02. 03:29

Beköltöztek a civilizációba

Galambok - Beköltöztek új, állami pénzből épült bérlakásaikba azok a roma családok, akik eddig embertelen körülmények között, düledező viskókban éltek a dél-zalai falu két pontján.

Zalai Hírlap

- Régóta éltek ezen a helyen emberek, én is már harminc esztendeje itt lakom - mutatott a vakolatlan épületre Bogdán Lajos, miközben gyermekeivel együtt szorgalmasan rakodta egy tehergépkocsira mindazt a bontásból származó faanyagot, melyet új házában is tud használni, tüzelőként. A közelben két koszos fotel, néhány doboz, tele a család szerény értékeivel, csak az elszállításukra várva. - Nagyon örülünk, hogy eljött ez a nap. Az új helyen több szoba van, még fürdő is, és végre nem kell többé vizet hordanunk!

Az állam összesen 64,7 millió forinttal támogatta a galamboki romatelepek felszámolását célzó programot, melyre tavaly nyújtott be sikeres pályázatot a dél-zalai önkormányzat. Ebből a pénzből három ikerházat építettek a faluban. A Kossuth utca 36-38. szám alatt négy család, 25 ember lakóhelyét alakították ki, két 90 és két 46 négyzetméteres házrészben. A modern házakban számos vadonatúj eszköz várta a beköltözőket, akik eddig csak álmodhattak hasonló felszereltségű lakásokról: villanybojler és mosógép a fürdőszobában, gáztűzhely és hűtőszekrény a konyhában.

Mindez persze óriási változást jelent az érintett családok számára, akik eddig közmű nélküli, vályogból, téglából és fából összetákolt kunyhókban éltek. Nem csoda, hogy az államilag pénzelt program során ügyeltek arra is, hogy felkészítsék őket az új körülményekre. Ennek ellenére hallani olyan pesszimista véleményeket a faluban, hogy egy éven belül lelakják az új házakat a romák. A családokat segítő Horogh Gyuláné szociális munkás azonban bízik a sikerben.

- Tény és való, nagy a különbség az eddigi és az új lakóhelyük között, ám menet közben nem éreztem úgy, hogy nehéz lenne őket felkészíteni a változásokra - jelezte a szakember. - Átbeszéltünk velük minden lehetséges kérdést, még a mosdó, a vécé és a villanybojler használatát is. Ugyanakkor tudni kell, hogy nem hagyjuk magukra a családokat a beköltözés után sem. Fél évig egy szakember figyeli a gondjaikat, mintegy fogja majd a kezüket.

A normális, valóban emberhez méltó körülmények közötti életvitel kialakítását segítheti, hogy az illetékesek mindent megtesznek a programba bevont felnőttek munkához juttatása érdekében is. Többeket közülük már alkalmaztak egy nagykanizsai közhasznú projekt során, s a tervek szerint öten január elsejétől újra hasonló munkát kapnának.

- Havonta nagyjából hatvanezer forintból élünk, remélem, tudjuk majd fizetni a számlákat - árulta el Bogdán Ferenc, egy a Kossuth utca végére költöző négytagú család feje. - Ha tényleg kapunk munkát, az sokat számít majd, de nagyon jó lenne, ha ketten is hozzájutnánk rendszeres fizetéshez. Talán most, hogy ebben az új házban lakunk, talán könnyebb lesz elhelyezkednünk.

Beszélgetésünk alatt egy pillanatra sem állt meg az élet az új házakban és azok udvarán. Az asszonyok a szobákban rendezgették holmijaikat, a férfiak pedig fát daraboltak, hogy legyen mivel befűteni a vaskályhákat. Néhányan pedig szorgosan ingáztak a házak és a telepek között, folyamatosan hordva a családok holmiját. A lebontott vályogviskók helyén tüzek égtek, felemésztve mindazt a sok kacatot, melyet szükségtelennek ítéltek egykori tulajdonosaik. Lángok martaléka lett tehát egy-két rozzant heverő, rongyok, papírok és rengeteg deszka.

- Mi még munkanélküliek vagyunk, sajnos nem jutottunk álláshoz - fűzte hozzá mindehhez a szomszéd új lakás két boldog bérlője, Bogdán József és Vilmos. - Nagyon jó az, ami most történik velünk, óriási a változás, de meg lehet szokni. Tudjuk azt is, hogy van a faluban egy-két ember, aki irigykedik ránk, de nem vesszük észre ezeket a hangokat.

Az utcában mindenesetre nem fogadták rosszul a beköltözőket. Néhány kíváncsiskodó, a hurcolkodást figyelő helybélit megkérdeztünk, s mindegyikük biztosított arról, hogy nem irigylik a hat család sorsának ilyetén fordulatát. Egy férfi rámutatott: nagyon sokuk között húzódnak rokoni szálak, ez is segít abban, hogy ne alakuljanak ki problémák a közösségben.

- Önmagában már az is komoly eredmény, hogy a két mostoha körülményeket biztosító telepet fel tudtuk számolni - ecsetelte Kis Tóth László, Galambok polgármestere. - Az igazi megmérettetés mégis most jön az érintett családok számára, amikor alkalmazkodni kell a megváltozott körülményekhez, ki kell fizetni a villanyt, a vizet, a lakbért és egyéb költségeket. Ezt is szeret-nénk megkönnyíteni, a megyei munkaügyi központtal együttműködve alkalmaznánk közülük 5 felnőttet, akik január elsejével vehetnék fel a munkát.

A polgármester kiemelte: az új bérlakáshoz jutó családok és az esetleg emiatt rájuk irigykedők közötti feszültségek elsimítását célozza az államilag támogatott program egy része. Annak keretében ugyanis 14,9 millió forintos építkezéssel lány és fiú vizesblokkal bővítették a helyi iskola tornacsarnokát, így senki nem mondhatja, hogy csak néhány család, és nem az egész közösség gyarapodott.- Apróbb hibákat találtunk, például a kályha ajtaja állandóan kinyílik, meg a füstcső sem illeszkedik pontosan a falba - sorolta Bogdán György, miközben Bogdán Lászlóval együtt fát fűrészelt most birtokba vett Dózsa utcai birodalma udvarán. - De ezekkel megbirkózunk, az asszony sárral betapasztja a lyukat, én meg meghúzom az ajtó csavarját. Szóval jó lesz itt nekünk nagyon. Elégedettek is vagyunk, hiszen nem kis dolog ez: végre civilizáltan élhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!