Hírek

2017.07.26. 17:40

Bélelik a szennyvízcsatornát - Egy hét alatt végezhetnek a karbantartással

Néhány napja valóságos vegyvédelmi ruhába öltözött közmű dolgozók jelentek meg gépükkel a Kosztolányi utcában.

Hajdu Péter

Könnyű rájönni, hogy a szennyvízcsatorna karbantartásáról van szó. Pontosabb információ érdekében Arnhoffer Andráshoz, a Zalavíz Zrt. igazgatóságának elnökéhez fordultunk, aki elmagyarázta a munka lényegét:

Így gyorsabb a munka, nem kell utat bontani
Fotó: Katona Tibor

– A közművek karbantartásával elébe akarunk menni a Kosztolányi utcában tervezett útfelújításnak. Ha ez utóbbi megtörténik, ne utána legyen felbontva az új útburkolat. A Kosztolányi utcában a szennyvízcsatorna javítása történik, egy különleges technológia segítségével. Kamerával végigvizsgáltuk a szennyvízelvezető rendszert, elemeztük a látottakat, kiderült, hogy ez egy eléggé talajvizes és mosóhomokos környezet, ami azt jelenti, hogy ahol sérült a csatorna, ott ennek következtében könnyen leszakadhat az út, mert a víz kimossa a homokos altalajt. Ezért az érintett szakaszokon a csatorna rekonstrukciója is megtörténik. A munka során nem a hosszadalmas megoldást választottuk útbontással és szennyvízvezeték cserével, hanem kitakarás nélküli, béleléses technológiát alkalmazunk, amivel körülbelül egy hét alatt el lehet végezni a feladatot. Lényeges, hogy nem bontjuk, nem bolygatjuk a talajt, nem kell attól tartani, hogy a talajvizes környezet miatt később megsüllyed a felújítás nyomvonala – mondta Arnhoffer András.

A részvénytársaság elnöke a technológiáról elmondta, hogy a kivitelezők először kitisztítják a csatornát, robotokkal lepucolják a falát. Ezt követően egy speciális műanyagot húznak be a csatornába tömlő formájában. Ebbe nagy nyomással forró vizet engednek, amitől az felfújódik, rátapad a csatorna falára, majd kikeményedik. Ezzel gyakorlatilag egy új csatorna jön létre, aminek az átmérője az eredetihez képest csak néhány centiméterrel kisebb, és nem jár kapacitáscsökkenéssel sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!