Hírek

2017.08.16. 18:23

Beleszerettek a cserfői hegybe - A tököli házaspár új életet épít a város mellett

NAGYKANIZSA Három éve a napi stresszből kilépve a zalai dombok ölelésében talált otthonra egy tököli házaspár. Herédi Zsuzsannát és férjét, Jokán Bélát szinte azonnal befogadták a Cserfő-hegyen.

Benedek Bálint

Karnyújtásnyira Kanizsától, mégis a szőlőhegyek között megbújva áll az újabb építésű családi ház. Csengő helyett két barna kutya csaholására jött elő a házaspár, s mosolyogva, egy házi készítésű körteszörp mellett ültünk le beszélgetni.

- Mellig ért a gaz, a megszilárdult hangyavárak pedig combközépig, mégis szerelem volt első látásra - mesélt a kezdetekről Herédi Zsuzsanna. - Amikor kinéztünk a konyhaablakon, csodálatos zöld lombkoronákat és szőlőtőkéket láttunk, ami olyannyira lenyűgözött bennünket, hogy minden porcikánkban azt éreztük, hogy mi itt új otthonra találhatnánk. Egymásra néztünk és nem volt kérdés: költözünk.

Zsuzsanna és Béla is a versenyszférában dolgozott. A tököli férfi egy lakatosmunkákkal foglalkozó cégnél üzemvezetőként tevékenykedett, a felesége pedig egy kereskedelmi áruházlánc dekoratőr csapatát irányította. A korábbi házasságaik zátonyra futottak, ám amióta 13 évvel ezelőtt megismerkedtek, elválaszthatatlanok. Majd 2012-ben kimondták a boldogító igent, de most is jól emlékeznek arra, amikor találkozásaik a hűtőszekrényen hagyott cetliken keresztül zajlottak. Azt érezték, ez nem mehet így a végtelenségig.

Fotó: Szakony Attila

- Amikor éreztük, hogy elég a mókuskerékből és pihenésre volt szükségünk, mindig Zalát, azon belül is Zalakarost választottuk kikapcsolódásunk színhelyéül - folytatták. - Egyszer eljöttünk, s akkor olyan hatást gyakorolt ránk a környezet, hogy többé soha nem szerettünk volna máshová menni. Nemcsak a táj szépsége, hanem az emberek hozzáállása, vendégszeretete is elvarázsolt.

A házaspár az egyik nyaralásra már listával érkezett, melyen legalább negyven környékbeli ingatlan szerepelt. Akkor egy héten keresztül bejárták szinte az összes címet, főleg külterületen, zöldövezetben és csendes helyeken keresgéltek. Több ház megfelelt az igényeiknek, ám a harmónia érzése nem kerítette hatalmába őket.

Fotó: Szakony Attila

- Már kezdtük feladni, amikor éppen az utolsó címen egy varázslatos helyre toppantunk be - mosolyogtak. - Felcsillant a szemünk, lehet, hogy a helyieknek nem túl „nagy szám”, de mi szinte azonnal aláírtuk a szerződést. Bár akkor még mindketten dolgoztunk, de éreztük, ez nem tarthat sokáig.

Az élet vagy épp a sors valóban az ő oldalukon állt. Béla cége megszűnt, míg Zsuzsanna úgy érezte, lassan elfogy körülötte a levegő, ezért felmondott.

- Már Tökölön vásároltunk először kettő, majd öt és végül 18 méhcsaládot, amellyel elkezdtünk méhészkedni. Bár nem tanultuk, de egy idős bácsi segítségével, valamint szakkönyvekből bővítettük a tudásunkat - vette át a szót Zsuzsanna. - Nem volt különösebb célunk, pusztán szerettük volna egészségesebbre cserélni a szervezetre eléggé ártalmas répacukrot. Ez kiváló alapnak bizonyult a továbblépéshez, s a rovarokkal együtt három éve mi is leköltöztünk. Ebben az egyik cserfői szomszédunk segített, de mindenki nyitottan fogadott. Annyira otthonos és takaros volt a ház, hogy átalakítás nélkül beköltözhettünk.

Fotó: Szakony Attila

Persze nekiláttak a kert rendbetételének, a meglévő gyümölcsfák mellé újakat ültettek. A sorból a kedvenc növényük, a levendula sem maradhatott ki, amit az egyik telekről ingyen kaptak. Egészen pontosan 450 tövet, amit Zsuzsanna három napon át ültetett. A házaspár hölgy tagját nem csak a kertészkedés érdekelte, a csendből és a nyugalomból ihletet merítve korábbi szakmájával, a fazekasmesterséggel kezdett el behatóbban foglalkozni.

- Rengeteg tárgyat készítettem, kezdetben ismerősöknek, majd kíváncsiságból néhány vásárra is elvittem ezeket - tette hozzá a kézműves Zsuzsanna. - Bár a népi, óbányai stílust nem minden háztartás tudta beilleszteni a napi használatba, a hobbim megmaradt, hiszen imádok alkotni. Most épp üvegből készítünk ékszereket, mely sokkal jobb móka, s a színes darabok jó kedvre derítenek. Ezt sem tanultuk, de az internetről és könyvekből folyamatosan bővítjük az ismereteinket. Kifejezetten nyitottak vagyunk az újra, ezért készítünk diós, levendulás, bio narancsos és gyömbéres mézet, no és persze a bőséges körtetermésből szörpöt is.

Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

- Zala megye és ezen belül Cserfő számunkra egy ékszerdoboz, ahol minden együtt töltött pillanat ajándék - hangsúlyozták. - Tapasztalataink szerint az emberek kedvesek, segítőkészek, közvetlenek és barátságosak. Nagykanizsán elismerték a tenni akarásunkat, a környék őstermelőivel folyamatos kapcsolatot ápolunk. Büszke lehet mindenki arra, hogy ebben a csodálatos megyében élhet. Ha végigmész a hegyen gyalog, visszafelé már négykézláb jössz, mindenütt borral vagy pálinkával kínálnak, a beszélgetések közben pedig örök barátságok születhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!