Hírek

2016.08.23. 11:55

Bérbe adta még egyszer a már bérelt földet

Gyermekei földjét adta bérbe, ám elhallgatta, hogy másnak is van haszonbérleti szerződése az inkriminált hektárokra.

Arany Gábor

Az ügyben csalás bűntette miatt emelt vádat nemrég az ügyészség. A vádirat szerint K. István a Hahót határában elterülő 3,2 hektáros területet 2014 januárjában hirdette meg bérbeadásra. A szántó művelési ágba sorolt terület gyermekei tulajdonában van, örökségként jutottak hozzá. Az újsághirdetésre jelentkező zalaszentbalázsi gazdálkodó előtt K. István elhallgatta, hogy a területre 2008-tól 2020 végig szóló haszonbérleti szerződés van érvényben egy mezőgazdasági céggel.

Ezért aggálytalannak tűn a bérlő előtt a megállapodás, s ily módon az előszerződést meg is kötötték 2014. február elsején. Ötéves időtartamban és egymillió forintot meghaladó bérleti díjban állapodtak meg, amiből az előszerződés biztosítékaként 200 ezer forint foglalót a leendő bérlő át is adott K. Istvánnak. Pár nappal később ügyvéd előtt köttetett meg a haszonbérleti szerződés, amit a kiskorú tulajdonosok nevében a szülők írták alá. Ekkor további 850 ezer forintot adott át a gazdálkodó, aki utána benyújtotta a szerződést a földhivatalhoz, de ott elutasító határozatot hoztak, tekintettel a 2008-ban született megállapodásra.

Ezek után s területet nem tudta használatba venni a zalaszentbalázsi gazdálkodó, hiszen más művelésében van és a pénzét sem kapta vissza.A megyei főügyész helyettese, Kis-Király Ervinné dr. a történtekről tájékoztatva közölte, a férfi ellen nagyobb kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!