Hírek

2017.09.04. 16:46

Ifjú gépíró sikere a világbajnokságon - A 17 éves Tanai Tamás János nem ismert lehetetlent

NAGYKANIZSA Koncentráció és gyakorlás. A 17 éves Tanai Tamás János a gépírók berlini világbajnokságán több kategóriában is előkelő helyen végzett.

Benedek Bálint

A Nagykanizsai Szakképzési Centrum Thúry György Szakképző Iskolájának 12. évfolyamos tanulója, Tanai Tamás János három versenyszámban mérette meg magát a 26 ország 488 indulója részvételével zajlott versenyen. Sok munka, rengeteg és kitartó gyakorlás előzte meg a viadalt, melynek során ezúttal is Kalmár Izabella Tímea felkészítő tanár útmutatásait követte a tehetséges fiatal.

- Hónapokon át készültünk a világbajnokságra, sőt, a nyári szünet nagy része is a közös munka jegyében telt - fogalmazott Kalmár Izabella Tímea. - Személyesen az iskolában, az internet adta lehetőségeket kihasználva vagy Tamásék tótszentmártoni otthonában gyakoroltunk. Az ifjú titán kitartása, céltudatossága lenyűgöző, szinte soha nem fáradt el, ami ugyancsak lendületet adott. A cél ugyanis nem csupán a világbajnoki versenyszintek elérése volt, hanem tisztességes helytállás, sikeres szereplés és minél jobb helyezés a kontinenseken átívelő mezőnyben. Ebben az iskola mellett a Nagykanizsai Járásbíróság munkatársainak is köszönettel tartozunk, akik a beszédíró gépírás versenyszámhoz speciális eszközt biztosítottak és szakmai segítséggel is ellátták Tamást.

A 17 éves fiú kivételes tehetségére, érzékére a középiskolás évek kezdetekor figyelt fel tanára, aki azonnal szárnyai alá vette. Aztán az országos bajnoki sikereket követően Tamás a nemzetközi porondon is helytállt és bizonyította: kimagasló eredményekre képes.

- A világbajnokságon azok a versenyzők vehetnek részt, akik az országos viadalokon teljesítik a szerepléshez szükséges szintet - tette hozzá a felkészítő. - Tamás eddig mindig magasan túlszárnyalta ezt, ezért természetesen ott volt a helye a juniorok között a 16 fős hazai egységben, egyedüli zalaiként.

Tanai Tamás János három kategóriában ült számítógép elé. Beszédíró gépírásban kezdőnek számított, hiszen ebben nem volt tapasztalata, ám az új kihívás feltüzelte. A versenyzők negyedórás hangfájlt kaptak, amire percenként ezer karakter szöveget diktáltak fel, s az indulóknak tíz perc alatt minden helyesírási készségüket mozgósítva a lehető legtöbbet kellett ebből leírniuk.

- A gyakorlások során sem tudtam 4381 leütést produkálni, ami a fantasztikus 4. helyet jelentette - mosolygott Tamás. - Érdekes, hogy épp abban a versenyszámban teljesítettem ilyen remekül, amiben nincs versenyrutinom. A gépírásban 30 percen keresztül mindenki a saját anyanyelvén másolta az Európa 2020 stratégiáról szóló, alapvetően nem könnyű szöveget. Ebből idei legjobb teljesítményemmel percenként 494,7 leütést produkáltam, ami a 10. helyet jelentette.

Kalmár Izabella Tímea és tanítványa, Tanai Tamás János elégedett az eredményekkel - Fotó: Szakony

Tamás hozzátette: a szövegszerkesztés kategóriában nyers dokumentumot másoltak a gépükre, s ehhez korrektúrajelekkel ellátott szöveget is kaptak. Tíz perc alatt minél több, de legalább 60 darab korrektúrát kellett elvégezni, ezt a tótszentmártoni fiú tízzel szárnyalta túl, s így a szintén kiváló 15. helyet szerezte meg.

Fotó: Kalmár Izabella Tímea

Fotó: Kalmár Izabella Tímea

A felkészítő, Kalmár Izabella Tímea maximálisan elégedett a diákjával, aki lelkiismeretes hozzáállásával, kitartásával, koncentrációjával átlépett saját határain és kimagasló eredményt ért el.

- Minden kategóriában közel ötvenen indultak, ám volt, aki hamar „elvérzett”, azonban Tamás egy pillanatra sem adta fel, jó érzés látni, amikor egy tinédzser szemében lobog a tűz, s ennyire lelkes - tette hozzá.

A 17 éves Tamás sem gondolta volna, hogy ennyire jól szerepelhet, persze nagy erőt adott neki édesanyja, valamint tanára biztatása, hiszen mindketten hittek benne.

- A hosszútávú koncentrációban kell javulnom, de imádom a gépírást, ezért még ennél is több gyakorlással felérhetek a csúcsra - vélekedett. - Egyértelmű cél, hogy javuljak, az országos seregszemléken remekeljek, s két év múlva a szardíniai világbajnokságon már a dobóra álljak.

Fókuszban a magyar módszerek

A világbajnoksággal egy időben konferenciát is tartottak a német fővárosban, ahol a résztvevők megismerkedhettek többek között a cseheknél, a törököknél vagy éppen a braziloknál folyó munkával és annak színvonalával is. A nagykanizsai tanárnő szerint a legizgalmasabb momentum az volt, amikor Tsuguo Kaneko japán szakember előadásában arról beszélt, miként tanulmányozták a japán, koreai és kínai gyorsírási rendszerek kialakításakor más nemzetek rendszereit, többek között a magyart. Érdekesség, hogy mindeközben úgynevezett velotype (speciálisan kialakított billentyűzet) készüléket használva egy szakember gyors, pontos szövegbevitele mellett, valós idejű megjelenítéssel, írottan is lehetett követni az előadásokat. A rendszer ugyanis, összekötve a Google fordító nyújtotta előnyökkel, azonnal fordította az angol vagy német nyelven elhangzó szakmai előadásokat, így azok magyarul is rögtön olvashatók voltak egy, a résztvevők számára biztosított tableten.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!