Hírek

2016.04.28. 16:05

Beszámoló a zalai közbiztonságról - Ülésezett a megyei közgyűlés

Zalaegerszeg – A zalai közbiztonsági helyzet javulásáról számolt be a megyei közgyűlés csütörtöki soros ülésén dr. Sipos Gyula megyei rendőrfőkapitány.

Horváth A. Attila

Mint elmondta, 2015-ben 8,6 százalékkal (6489-ről 5929-re) csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, a rendőrök közterületen eltöltött óraszáma pedig 25 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és ez utóbbi adat még nem tartalmazza a migrációs helyzetből következő feladatokat. A prevencióra is nagyobb hangsúlyt helyezett a ZMRFK, a főkapitányságon 18 bűnmegelőzési program fut.

Dr. Sipos Gyula megyei rendőrfőkapitány tartja beszámolóját

Az önkormányzati kérdőíves felmérés adatai szerint a rendőri tevékenység megítélése javult a lakosság körében. A 2016-os prioritásokat egyebek közt a közterületi térfigyelő rendszerek fejlesztésében, az eljárások gyorsításában, a köz- és közlekedésbiztonság javításában, a polgárőrséggel kialakított együttműködés erősítésében, a bűnmegelőzés új alapokra helyezésében jelölte meg a főkapitány. A hét végi keszthelyi bűncselekménnyel (nemi erőszak) kapcsolatos képviselői kérdésre válaszolva felhívta a figyelmet arra, hogy   perceken belül a helyszínen volt a rendőr, és a gyanúsítottak előzetes letartóztatásban vannak. Az egyébként nagy számú képviselői hozzászólást követően az ORFK részéről dr. Gömbös Sándor értékelt, hangsúlyozva, hogy a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság kivételes teljesítményt nyújtott 2015-ben, majd dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke nevezte példaértékűnek az elvégzett munkát. A főkapitány beszámolóját a testület egyhangúlag elfogadta.

Dr. Nemcsok Dénes helyettes államtitkár a KEHOP-ról tájékoztatott

Ezután a   Nemzeti Agrárgazdasági Kamara  feladatellátásáról tartott tájékoztatót Lendvay Miklós megyei igazgató, aki  a zalai állatállományt érintő kedvező változásokról is szólt, megemlítve a fekete- és szürkegazdaság fehéredését és a tényleges állatlétszám-növekedést. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programról (KEHOP)  dr. Nemcsok Dénes, az NFM helyettes államtitkára adott tájékoztatást, a Zala megyei fejlesztések közt említve a települési szennyvízelvezetési és élőhely-védelmi projekteket. Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltségének igazgatója a szervezet feladatellátásáról tartott tájékoztatót. A képviselő-testület továbbá rendeletet alkotott a Zala Megyei Önkormányzat 2015. évi gazdálkodásának zárszámadásáról, módosította a 2016-os  költségvetését,  döntött a kötelező betelepítési kvóta elutasításáról, valamint arról, hogy  programok lebonyolítására  1 millió forint támogatást nyújt 2016-ban a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!