Hírek

2017.02.27. 14:20

Bíróságok, nyitott kapukkal

Zalaegerszeg - Az igazságszolgáltatás működésének diákok általi jobb megismerését is szolgálja a nyitott bíróság program, amelynek keretében hétfőn együttműködési megállapodást írt alá a megyeszékhelyen a törvényszék és tankerületi központ vezetője.

Arany Gábor

Ennek kapcsán dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke felidézte, 2012-ben indult el a program, amely "kitárja" a bíróságok kapuit megcélozva elsősorban a középiskolásokat, de természetesen minden korosztályt.

Emlékeztetett rá, a törvényszék részes volt olyan rendezvénynek is, mint a múzeumok éjszakája, házasság hete, belvárosi séta.

Kajári Attila és dr. Sorok Norbert írta alá a megállapodást (b-j)
Fotó: A szerző

Az iskolák bekapcsolódásával 2015-höz képest tavaly ezerrel nőtt a látogatóik száma a megye bíróságain és elérte a 2800-at. Az iskolásoknak a programban jogi ismeretterjesztő, bűnmegelőzési előadásokat tartottak bírók, bírósági titkárok az osztályfőnöki órákon. Módjuk volt a diákoknak tárgyaláson, perszimuláción is részt venni. Ezen kívül a törvényszék több száz éves épülete kínált további érdekességeket a bíróság történetét bemutató kiállítással egyetemben, és végezetül látogatást tehettek a börtönben.

Kajári Attila, az egerszegi tankerületi központ igazgatója a program bűnmegelőzési ismeretek terjesztésében betöltött szerepét emelt ki, ami véleménye szerint tükröződni fog a bűnügyi statisztikában is. Mint mondta, az iskolák számra a nyitott bíróság program önkéntesen igénybe vehető szolgáltatást nyújt. Emellett felhívta arra is a figyelmet, hogy az együttműködés intézményes lehetőségét teremti meg annak, hogy a diákok a közösségi szolgálatukat a nyitott bírósági programban teljesítsék - például tárlatvezetőként, rendezvények segítőiként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!