Hírek

2016.03.21. 15:38

Biztonságban élünk

Zalaegerszeg - A közösségi és az egyéni biztonság feltételeiről is szó esett Gönci Péter, a MAZSIHISZ biztonsági igazgatója, Drelyó Ágnes, a Krízis Menedzsment Központ munkatársa és a városi rendőrkapitány, dr. Farkas Tibor, valamint a zalaegerszegi zsidó hitközség elnöke, Siklósi Vilmos minapi találkozóján.

Arany Horváth Zsuzsa

A meghívó fél nevében Siklósi Vilmos lapunknak elmondta, rendszeresen tartanak efféle találkozót, amelynek keretében a vendégek meglátogatták a megyeszékhelyi holokauszt emlékművet, amelyet sajnos időről időre megrongálnak a tolvajok a fémtárgyak miatt.

- Az embereket érdekli a saját biztonságuk, ami összefüggésben áll a napi történésekkel - kezdte a látogatás céljáról szóló beszámolóját Gönci Péter igazgató. - A kialakuló rossz előérzet nem jelent mindenképpen valódi fizikai kockázatot, s itt Zalaegerszegen is arról győződtünk meg a rendőrség vezetőivel való találkozás során, hogy a Zalában élők minden elvárhatót megkapnak a rendőrségtől, nekünk pedig az a feladatunk, hogy segítsük az ő munkájukat, felvilágosítással, elővigyázatosságra való figyelmeztetéssel. Tapasztalataink igazolják, Zala megye kockázati szempontból biztonságosnak mondható, alacsony az atrocitások száma, szélsőséges megnyilvánulások kevésbé jelentkeznek. Budapesten némileg más a helyzet, az érzet is más, hiszen a hazai zsidóság 90 százaléka a fővárosban él, de ott is csökkenő tendenciát mutat a fenyegetettség, jóllehet, akadnak politikai hisztéria keltette hullámok.

A szakember figyelmeztet, rongálások esetén külön kell választani a vagyon elleni bűncselekményeket, s az ideológiai töltetű sírrongálást.

Dr. Gönci Péter, Drelyó Ágnes és Siklósi Vilmos a zalaegerszegi találkozón Fotó: Katona Tibor

A munkájukban külön területet képez a közösségi rendezvények elemzése, a tapasztalatok összegyűjtése. Az elérhető biztonság szempontjából javasolják, mindenki jól válogassa meg, milyen köztéri rendezvényeket látogat, hogyan reagál az ott elhangzottakra.

- A zsidó közösségek biztonságérzetét gyengítheti bizonyos közösségi oldalak agresszivitása, antiszemitizmusa, amelyekkel szemben világszerte kevés eszköz áll rendelkezésre - folytatta Drelyó Ágnes, a nemrég létrehozott Krízis Menedzsment Központ vezető helyettese

Ez a központ új eszköze, intézménye a biztonság előfeltételeinek megteremtéséhez, amely az európai terrorcselekmények hatására jött létre. A MAZSIHISZ égisze alatt működik, arra fókuszál, hogy Magyarországon élő zsidó közösségnek hogyan kell felkészülnie egy esetleges, remélhetőleg soha be nem következő hasonló tragédiára, ezesetben miképp segíthetik egymást, mi a teendő, hogyan juthat vissza az élet mihamarabb a rendes, normális kerékvágásba.

- Nemcsak terrortámadásokra gondolunk, hanem bármilyen balesetre, katasztrófahelyzetre, rendkívüli körülményre is. A hatósági védőháló mellett a saját intézményeink védelmét tartjuk szem előtt - mondta Gönci Péter.

- Éles helyzet még nem akadt...

- Szerencsére idehaza nem, mi is prevenciós célokat tűztünk magunk elé.

Az esetleges krízishelyzetben a közösségeket orvosokból, pszichológusokból, jogászokból, gazdasági szakemberekből álló gárda támogatja.

A biztonsági szakemberek a látogatás során a zalai és a vasi hitközségek tagjaival is találkoztak, hogy munkájukról beszámoljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!