2017.05.22. 17:34
Virágzik a bodza – szörp télire
Virágzik a bodza! Jellegzetes, édeskés illata belengi a tájat.
A napokon át nyargaló, erős szelet is kibírták a virágai. Semmihez sem hasonlítható, tányérnyi csipke virágaiban gyönyörködhetünk, vagy leszakíthatjuk bodzaszörp készítéséhez. Van, aki télire is készít szörpöt, s amikor előveszik, egy kis nyári hangulatot varázsolnak a családi étkezéshez. A most kínált fotók mellé mellékelünk egy télire elkészíthető szörp receptet is a mindmegette.hu portálról.
Hozzávalók:
20-30 darab bodzavirág,
4 kilogramm kristálycukor,
6 liter víz,
5 egész citrom,
10 deka citromsav,
1 kávéskanál nátrium benzoát.
Az elkészítést kezdjük azzal, hogy forraljunk fel 5 liter vizet 3,5 kilogramm cukorral. Fél kiló kristálycukrot karamellizáljunk, majd amikor kész az égetett cukor, öntsünk rá egy liter vizet, s addig forraljuk ezt is, míg a cukor felolvad a vízben. Amikor ez megvan, a kétféle cukros szirupot egyben is forraljuk össze. Ha a cukorszirup kihűlt, beletesszük a többi hozzávalót. Négy-öt napig érleljük, időnként keverjük meg. Végül szűrjük le és töltsük üvegekbe, s máris a kamrában sorakozik néhány üveg palackba zárt nyár.