Hírek

2017.05.22. 17:34

Virágzik a bodza – szörp télire

Virágzik a bodza! Jellegzetes, édeskés illata belengi a tájat.

Győrffy István

A  napokon át nyargaló, erős szelet is kibírták a virágai. Semmihez sem hasonlítható, tányérnyi csipke virágaiban gyönyörködhetünk, vagy leszakíthatjuk bodzaszörp készítéséhez. Van, aki télire is készít szörpöt, s amikor előveszik, egy kis nyári hangulatot varázsolnak a családi étkezéshez.  A most kínált fotók mellé mellékelünk egy télire elkészíthető szörp receptet is a mindmegette.hu portálról.

Hozzávalók:
20-30 darab bodzavirág,
4 kilogramm kristálycukor,
6 liter víz,
5 egész citrom,
10 deka citromsav,
1 kávéskanál nátrium benzoát.

Az elkészítést kezdjük azzal, hogy  forraljunk  fel 5 liter vizet 3,5 kilogramm cukorral. Fél kiló kristálycukrot  karamellizáljunk, majd amikor kész az égetett cukor, öntsünk rá egy liter vizet, s addig forraljuk ezt is, míg a cukor felolvad a vízben. Amikor ez megvan, a kétféle cukros szirupot egyben is forraljuk össze. Ha a cukorszirup kihűlt, beletesszük a többi hozzávalót.  Négy-öt napig érleljük, időnként keverjük meg. Végül szűrjük le és töltsük üvegekbe, s máris a kamrában sorakozik néhány üveg palackba zárt nyár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!