Hírek

2015.05.24. 16:40

Bodzavirágzás (fotókkal)

Gyermekkorom kedves fája volt a bodza. Ebből készítettük ugyanis a játékaink egy részét.

Győrffy István

Kerestünk egy olyan friss hajtást, amelyiknek jó hosszú volt  az egyes íz köze. Vagyis, a fának az a része, amelyikből a belet kinyomva egy csövet lehetett készíteni. Ehhez faragtunk egy dugattyút mogyorófából, aminek a végére kócból tömítést kötve, bedugtuk a csőbe, a másik végébe pedig, szintén mogyorófából egy szelepet raktunk. Már kész is volt a vízi fecskendő. Ugyan ezzel a megoldással faragtunk pisztolyt is magunknak.

Aztán később rácsodálkoztam a bodza virágára. Csodálatos csipke minden tenyérnyi, fehér sárgás virágpompázata.  És amikor már felnőttünk rájöttünk arra is, hogy ízletes üdítőital készülhet a bodzából. Vagyis, a bodza, azon túl, hogy szemet gyönyörködtető amikor virágzik,  hasznos bokor, vagy fa is. Meglehetősen hosszan virágzik, jól ki lehet használni a virágtermését, majd a virágzás után a bogyóiból is sok finomságot és gyógyhatású készítményt lehet előállítani.

Íme a bodzavirág üdítőital receptje. Hozzávalók: 80 dkg cukor, 6-7 db. tenyérnyi bodzavirág, 2 db. citrom, 2 csomag citrompótló, szódavíz. Egy 5 literes uborkás üvegbe tesszük a bodzát a cukrot és a felkarikázott citromot és a citrompótlót, felengedjük hideg vízzel, hogy ellepje, elkeverjük a cukrot és tányérral lefedjük. Két napig állni hagyjuk. Leszűrjük, lehűtjük és szódavízzel hígítva fogyasztjuk.

Címkék#bodza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!