Hírek

2016.05.23. 12:13

Bodzavirágzás

Zalaegerszeg – A Bazita közelében lévő Kisbükk dülő és a Magasbükk vonulatait járom, virágzó akácerdőket fényképezek.

Győrffy István

A már meglehetősen elhagyott kertek alján, az erdő szélén két asszonyt pillantok meg, jókora szatyrokat cipelnek. Az akácok alatt virágaikban tobzódó bodzabokroknál megállnak és kis késükkel szedik a virágokat.

- Messzire eljöttek! Közelebb nem találtak bodzát? – szólítom meg őket.

- De van akár a város közvetlen szélén is bőségesen bodza, de nekünk az nem felel meg. Mi olyan növényeket keresünk, amelyekre nem száll rá az út pora és a benzingőz sem éri. Nagyobb mennyiségben készítünk bodzaszörpöt, ami eladásra kerül. Ilyen csak kifogástalan virágokból lehet összeállítani, s azért menni kell, errefelé már ilyen szennyeződés nem éri őket – mondja egyikük, s elhárítják a fotó készítését, mondván, még csak az kéne, hogy valamelyik tulajdonos megorroljon rájuk.

Így hát maradnak a bokrok a csodás virágaikkal, amelyek olyanok mint a legfinomabb csipkék. No meg ráadásnak egy bodzaszörp recept, amiből az interneten tömegével lehet találni.

Hozzávalók: 20 nagyobb bodzavirág, 4 kg cukor, 6 liter víz, 5 db citrom, 10 dkg citromsav, 1 kávéskanál nátrium-benzoát. Elkészítés: hideg vízben lemossuk a bodzavirágokat. Felteszünk forrni 5 liter vizet, amelyben elkeverünk 3,5 kiló cukrot, a maradék fél kiló cukrot karamellizáljuk egy másik edényben, majd ha kész, öntsünk rá 1 liter vizet. A cukros leveket öntsük össze, és együtt forraljuk fel. Miután kihűlt a szirup, tegyük bele a virágokat, a felkarikázott citromot, a citromsavat és a tartósítószert. 4-5 napig hagyjuk érni, ezalatt rendszeresen kevergessük. Szűrés után öntsük tiszta üvegekbe. Szódával hígítva egész évben fogyasztható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!