2017.08.06. 11:22
Jó évjárat lehet az idei - A Keszthelyi Borünneppel megkezdődött az idei szüret
„A magyar bor akkor lesz világhírű, ha mi, magyarok bízunk benne”, mondta a Zalai Borcégér – Keszthelyi Borünnep megnyitóján és a szüret kezdetén a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára.
A frissen szedett Csabagyöngye présből kicsorduló levét kóstolták a zalai borok seregszemléjén résztvevők, s dr. Brazsil Dávid bejelentette: megkezdődött az idei szüret. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára elmondta: idén hazánkban körülbelül 4,5 millió mázsa szőlőtermés lesz. Ahol nem voltak természeti katasztrófák, várhatóan a minőség is jó lesz.
Az állami és a szakmai szervezet egymásra talált, a cél az, hogy egy irányba húzzon a hazai bormarketing. A forrásokat közös célok mentén, közös eredményekkel használjuk fel – mondta dr. Brazsil Dávid (balra), aki dr. Brazsil Józseffel, a Da Bibere Borlovagrend elnökével préselte a mustot Keszthelyen az először szüretelt Csabagyöngyéből
– Tudom, hogy a zalai ültetvényeket megcsapdosta a jég, illetve voltak tavaszi fagykárok is a borvidéken. Viszont országosan azt látjuk: szép évjárat előtt állunk. Bizakodóak vagyunk, hiszen eddig a nagy növényegészségügyi járványok elkerültek bennünket, illetve amikor voltak, a szőlőtermelők, szaktudásuknak köszönhetően, időben tudtak beavatkozni, meg tudták védeni a termést – elemezte dr. Brazsil Dávid.
Ám az a 30-40 nap, míg a szőlőfajták többsége kint lesz, még sok mindent meghatároz.
– Ha aszályos időszak lesz, akkor szép szőlőket szüretelünk, de kevés lesz a súlya, kevés lesz a lékihozatal, ami befolyásolja az előállított bor mennyiségét. Ha csapadékos időszak következik, elterjedhetnek a gombás betegségek, amik mind mennyiségi, mind minőségi szempontból problémát okozhatnak.
A szőlősgazdáknak tehát van még mire figyelni a szüretig, s tennivaló is akad az ültetvényeken.
– Ha a gazdák bármilyen növényvédelmi beavatkozást végeznek, gondolják át, mi az a legkorábbi időpont, amikor szüretelhetnek: a növényvédőszereknek eltérő az élelmezésegészségügyi várakozási ideje. Mindenhol nagyon kell védekezni a madárkár, a seregélyek ellen. Akik tudják – főleg a kistermelők –, próbálják meg hálóval megvédeni a szőlőt, a leghatásosabb a fizikai védelem – hívta fel a figyelmet a főtitkár.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a bormarketingben is meghatározó szerepet játszik. Ennek érdekében márciusban együttműködési megállapodást kötött az állami bormarketingért felelős Magyar Turisztikai Ügynökséggel, valamint tavaly elkészült az ágazati és ezen belül a borászati kommunikációs stratégia.
– Az országos borverseny díjnyertes borászatainak idén az MTÜ-vel közösen biztosítunk megjelenési lehetőséget a lengyel és a cseh piacon. Ezen kívül az ügynökség három nemzetközi vásárra viszi ki a magyar borokat. Dolgozunk azon, hogy elinduljon egy internetes oldal, ami a magyar és külföldi fogyasztóknak mutatja be a magyar borokat, borászatokat, eseményeket. A fogyasztók keresik a hazai borokat. Arra oda kell figyelni, hogy először egy turistát be lehet csalogatni a pincébe, ám nagy feladat többedszerre is. Ez külön szakma: az MTÜ képzéseket fog indítani, amelyekben mi a borászatokat hangsúlyosan szeretnénk szerepeltetni – részletezte dr. Brazsil Dávid.