Hírek

2017.03.19. 12:33

Borversenyek Lentiben és Tornyiszentmiklóson

Lenti, Tornyiszentmiklós – Az elmúlt hétvégén mindkét településen borversenyt tartottak.

Korosa Titanilla

Tornyiszentmiklóson a Kerkai dombok borversenyére a tormaföldi, tornyiszentmiklósi, dobri és kerkaszentkirályi hegyhátak borosgazdái vitték el megméretni boraikat. Összesen 78 mintát kóstolt a szakmai zsűri, köztük 69 fehér és 9 vörösbort. Többségében fajta jellegű borokkal neveztek a gazdák.

Tornyiszentmiklóson két zsűri értékelte a borokat

Végül 11 bor kapott arany, 37 ezüst, 25 bronz minősítést és 5 oklevelet is kiosztottak. A verseny érdekessége, hogy a 11 arany minősítés 11 gazdától származott. A zsűri értékeléséből kiderült: a 2016-os nem a legjobb évjárat, azonban a pozitívumok közt emelték ki, hogy több fajtabor érkezett, mint vegyes, a legjobbak közé a királylányka és a merlot fajtából készült borokat sorolták. Szó volt arról is, hogy a borok még fejlődésben, érésben vannak, így néhány héttel később egy hasonló megmérettetésen várhatóan más minősítést kapnának.

Lentiben a helyi Kertbarát Kör Egyesület rendezte meg hagyományos nemzetközi borversenyét, melyre nagyszámú, 88 borminta érkezett, többen a környező településekről, valamint a szlovén Csentéről és Dobronakról is neveztek boraikkal.

A kertbarát kör arany minősítést elért gazdái. Balról hátul Marton Attila, Tüske Zoltán, Cseke Árpád, Kocsis Zoltán, Romhányi Imre, elöl Röszler Attila, Kovács Lajos, Puskás Ernő, Véber László és Kiss József

Sikeres volt az idei versenyünk – értékelte Röszler Attila, a civil szervezet elnöke a megmérettetést. - A 88 borból 59-et egyesületünk tagjai hoztak, ami 67 százalékos részvétet jelent. 65 fehér, 2 rosé és 21 vörösbort kóstolhatott a szakmai zsűri. A fajtaborok domináltak, a termelők már ügyelnek arra, hogy a különböző szőlőket külön szüreteljék és dolgozzák fel.

Végül 27 bor kapott arany, 38 ezüst, 18 bronz minősítést és 5 oklevelet. Az értékeléskor elhangzott: jók voltak a borok, ügyeltek a gazdák a kezelésre és legtöbben a szüret időpontját is jól választották meg. Az elmúlt év nem kedvezett a borászoknak, de ennek ellenére karakteres borokat sikerült termelni, jellemző az elmúlt évi borokra a magasabb savtartalom.

Megválasztották a város borát is, illetve külön díjazták a versenyen legmagasabb pontszámot elért bort és annak készítőjét, idén az oklevél mellé vándorserleget is kiosztottak. Mindkét kitüntető címet Kovács Lajos, a lentihegyi Kovács Borház gazdája kapta királyleányka borával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!