Hírek

2015.09.23. 13:28

Botfáról indult - In memoriam dr. Kóbor József

Botfa - Dr. Kóbor József Botfán, 1933.július 13-án született az akkori felső iskola tanítólakásában. Apját, Kóbor Józsefet 1928-ban választotta meg a község kántortanítónak, aki a győri tanítóképzőben szerzett friss diplomájával pályázott az előző tanító hirtelen halála után megüresedő állásra.

Salamon Sándor

A Mikosszéplakon született fiatal tanító eljegyezte a község köztiszteletben álló gazdálkodójának, Deák Lajosnak a lányát, Ilonát. Ebből a frigyből második gyermekként született József és még négy testvér. A botfai elemi iskolából a zalaegerszegi nyolcosztályos gimnáziumban tanult tovább.

Ebben az időben elsőszámú közellenség az egyház lett. A művelődésirányítók a kántortanítókban látták az ateista nevelés ellenségeit. Kóbor József édesapját először eltiltják a kántorizálástól, aztán Hernyékre helyezik. A Zala 1949. január elsején megjelent számában adja hírül, hogy Botfa község lakói megszabadultak végre az antidemokratikus gondolkodású Kóbor tanító úrtól. Tanítólakás nem lévén, a család Botfán maradt, a családfő négyévnyi ingázás után került vissza családja körébe.

A harmónium mellett felnőtt, muzikális fiatalember éppen gimnáziumi tanulmányait kezdte meg, amikor a falu kántor nélkül maradt. Apja örökébe lépett, ám ez hamarosan szemet szúrt az illetékeseknek . Az ifjú Kóbor Józsefet és még két osztálytársát kizárták az ország összes gimnáziumából.

Dr. Kóbor József 1933-1988 Fotó: archív

A kitiltás után a botfai útépítésen vállalt munkát. A fiatalok szinte bálványozták. Vezetésével színjátszó kör, futballcsapat működött. Korosztályának még élő tagjai ma is nosztalgiával emlegetik a sikeres szerepléseket, a kulturális és sportversenyeken nyert trófeákat. Későbbi szakmai tekintélyét, tiszteletét felkészültsége mellett is bizonyára a már fiatal korában megmutatkozó kivételes emberi tulajdonságaival érdemelte ki.

A súlyos büntetések miatti tiltakozások után a hatalom később meghátrál, de Kóbor József az önérzetén ejtett sérelem miatt a nagykanizsai gimnáziumot választja, itt érettségizik. Kiváló képességeire jellemző, hogy a folytatás alatt az elvesztett évfolyamok anyagából is levizsgázik, így nem veszít tanévet. A Pécsi Orvostudományi Egyetemen summa cum laude minősítéssel diplomázik, szülészetből tesz szakvizsgát. Fiatalon lesz a Pécsi Rendelőintézet igazgatója, ezt követően 20 évig Baranya megye főorvosa. Két évig Tripoliban (Líbia) az Egészségügyi Minisztérium megbízásából a magyar poliklinika igazgatója.

Nagyon fiatalon hagyott itt bennünket, nagyon sokat vitt még magával, amit szeretett hazája javára fordíthatott volna. Ennek jelét is apja örökségeként viselte. Még ahhoz a nemzedékhez tartozott, akik ilyen hagyatékot is kaptak atyáiktól. Akik a legközelebbről ismerték, barátai, családtagjai, azok tapasztalhatták, ha harmónium vagy zongora közelébe került, Bánk bán szavai játékra, énekre inspirálták. Talán ebbe adta ki vívódását. Vívódását a szükséges és a lehetséges között, amelynek feloldásához kevésnek érezhette magát és korát. Ebben az évben töltötte volna be a 82. életévét, halálakor pedig még csupán 55 éves volt. Munkája végzése közben, Dunaújváros határában autóbaleset oltotta ki életét.

A korabeli szakmai sajtó is mély megrendüléssel emlékezett meg haláláról. Az eszéki Magyar Képes Újság Szemhatár című rovata így emlékezik meg haláláról: Néhány hónappal ezelőtt interjút készítettünk vele Baranya egészségügyi ellátásáról, előadást tartott itt, Eszéken az Orvosi Szövetség tagjainak, beszélgetett a Horvátországi Magyarok Szövetségének képviselőivel. Egyike volt azoknak, akik szakmai tudásukkal, emberi értelmükkel nagy segítséget nyújtottak közel két évtizeden át vidékünk lakosságának, egészségügyének egyaránt.

Az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezetének lapja így emlékezett rá: Az egészségügyi szakigazgatás és az egészségügyi szervezés országosan elismert személyisége volt. Részt vett az orvostanhallgatók oktatásában, számos hazai és külföldi folyóiratban publikált, közel 130 tudományos közleménye jelent meg. Számos országos egészségügyi modellkísérlet elindítója volt.

Gyermekkori barátja, Kovács Sándor javaslatára dr. Kóbor József emléktáblája a szülők házára kerül, ahol gyermek- és ifjúkorát töltötte. Az esemény, halálának 27. évfordulóján, szeptember 25-én 14 órakor lesz barátai, pályatársai, tisztelői és családjának tagjai körében. Az emlékbeszédet dr.Balogh Zoltán, a harkányi, majd hévízi kórházigazgató, az ORFI reumatológus főorvosa tartja, melyre tisztelettel hívjuk az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!