Hírek

2013.04.24. 13:18

Bővült a keszthelyi Georgikon majormúzeum

Keszthely - A Festetics örökséghez méltón újult meg, illetve bővült a Georgikon majormúzeum, annak kínálata - hangzott el szerdán az intézmény élménygazdaságának ünnepélyes avatásán.

Sámel József

Baromfiudvar, fűszerek kertje, szőlőültetvény, harangláb, és számos egyéb látnivaló várja ezentúl a Magyar Mezőgazdasági Múzeumhoz tartozó Georgikon majormúzeum látogatóit. Köszönhetően annak, hogy a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program pályázatán 192 millió forintot nyertek élménygazdaság, valamint látványtár kialakítására.

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter avató beszédében egyfajta újrakezdésként értékelte a beruházást. Azt mondta, a múzeum Festetics György öröksége, filozófiája mentén végezte a fejlesztéseket. Mint mondta, 1797-ben a főúr már tisztában volt azzal, hogy gyakorlati képzés nélkül nem lehet hatékonyan oktatni a mezőgazdasági tudnivalókat. Ezért a felsőfokú agráriskola mellett képzőhelyet nyitott, a majormúzeum elődjét. A létesítmény azóta is fontos értékőrző hely, a megvalósult fejlesztések, az általuk kínált ismeretek - melyek hozzátartoznak az alapműveltséghez - pedig sok örömöt szereznek majd a látogatók számára - fogalmazott, köszönetet mondva a beruházásban résztvevőknek.

Hasonló gondolatokkal folytatta a köszöntők sorát Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala megyei közgyűlés elnöke, mondván: a múlt öröksége kötelez, fontos az egyetem léte, az agrárképzés. Keszthely a múzeumok városa, az intézmények erősítik egymást. A közelmúltban megújultak a nagyobb létesítmények, a Helikon kastélymúzeum beruházása pedig folyamatban van. A lovasturizmus fejlesztése a következő cél, a tervek már készülnek - tette hozzá.

Dr. Fehér György, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója a Georgikon majormúzeum értékét méltatta beszédében, mondván: az épületek, a gépek őrzik a múltat. Mindez az oktatást is szolgálja, hiszen a gyerekek kíváncsiak a régi időkre, és ha megismerik, tisztelni is fogják az elődeinket, áldozatos munkájukat.

A majormúzeum igazgatója, dr. Szabóné Lázár Ibolya bemutatta az élménygazdaságot, melyben kocsi- és gépszínt, baromfi- és takarmányudvart, pajtát, ólakat, galambdúcot alakítottak ki. Külön parcellákon fűszereket, virágokat, gabonaféléket, szőlőt és gyümölcsöket is láthatnak majd a vendégek. A gyerekek az egykori parasztudvarok játékait is kipróbálhatják. Mint mondta, mindannyian bíznak benne, hogy a számtalan új érdekesség vonzó lesz majd a látogatók számára. Hozzátette: az újdonságok mellett számos programmal is várják majd az érdeklődőket.

Szavait követően Mezei András káplán felszentelte a múzeumot, majd azt a haranglábat, melyet az 1848-as forradalomban résztvevő georgikonos gazdászok emlékére állítottak.

Dr. Fazekas Sándor vendéglátóival közösen emlékfát ültetett, majd megtekintették az élménygazdaságot, illetve az ez alkalomra beindított réges-régi gőzgép működését. A miniszter érdeklődéssel szemlélte a szerkezetet, és kóstolta a gép tűzterén, lapáton sütött szalonnás rántottát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!