Hírek

2017.07.06. 14:00

Bővült a városi gyűjtemény - Tucatnyi alkalommal találkoztak a könyvtárban az érdeklődő középiskolásokkal

LENTI Korábbi soros ülésén tárgyalta a város önkormányzati képviselő-testülete a települési értéktárbizottság elmúlt fél esztendőben végzett munkájáról szóló beszámolót.

Korosa Titanilla

A tárgyalt időszakban újabb helyi értékekkel bővült a városi gyűjtemény. Minderről Kovács Zoltán, az értéktárbizottság elnöke tájékoztatta lapunkat.

- Azokban a hónapokban négy alkalommal gyűltünk össze a bizottság tagjaival, hogy a helyi települési értékek körének meghatározásával, szükség szerint módosításával, a Települési Helyi Értékek Gyűjteményének összeállításával foglalkozzunk, illetve megismerjük és csoportosítsuk az anyagokat az értéktári felosztás szerint - mondta. - Ebben a félévben többen tettek javaslatot az alábbi elfogadott értékekre, melyeket a polgármester is támogatott. Ezek közé tartozik a helyi termálfürdő és a Szent György energiapark, a Lenti Gyógyfürdő Úszóklub, a kosárfonás mesterségét őrző Dulics Margit munkái, a Szekeres lányok tökmagolaja, a hetési szőttesek kapcsán Hácskó Imréné munkássága, valamint a Rusznyi-féle mézeskalács.

Dulics Margit (balra) kosárfonó mestersége és munkái is bekerültek a helyi értékek közé, mellette unokája, Gerzsényi Gina Fotó: Korosa Titanilla

Ezenfelül a bizottság számba vette a város közelében található haranglábak, a lenti témájú képeslapok gyűjteményének, illetve katonai hadiruházat és eszközök értéktárba való felvételét. Kovács Zoltán hozzátette: a fentiek mellett megbeszélést folytattak arról, hogy javasolják a Szent György energiapark megyei értéktárba való felvételét.

Kovács Zoltán: - Többen tettek javaslatot értékekre

Az értéktárbizottság elnöke emellett arról is beszámolt, hogy a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására meghirdetett pályázat keretében lebonyolított Zalai Kincskereső című versenyben segítséget nyújtottak az Arany János Általános Iskola és a Gönczi Ferenc Gimnázium csapatának. Továbbá a bizottság tagjai részt vettek a Múlt őrző emlékek Lentiben című pályázat megvalósításában is, amely keretében 12 alkalommal találkoztak a könyvtárban az érdeklődő középiskolásokkal. A foglalkozások alkalmával hallgattak eladásokat, néztek filmet, videórészletet, fényképeket, illetve kutakodtak újságokban és az interneten a településsel kapcsolatos információk után. A diákok által gyűjtött anyagokból kiállítás is nyílt tavasszal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!