Hírek

2016.03.22. 10:45

Brüsszeli robbantások - Egy nagykanizsai lány helyszíni beszámolója

A nagykanizsai Batthyány gimnáziumban érettségizett 23 éves Solymosi Erika Bécsben politikatudomány szakon tanul, a nyáron diplomázik, és most Brüsszelben a külföldi szakmai gyakorlatát tölti gyakornokként a Demokratikus Koalíció képviselője, Molnár Csaba mellett.

Benedek Bálint

- Ma reggel bejöttem a szokásos időben, fél kilencre dolgozni, akkor kaptunk telefonhívást egy parlamenti dolgozótól a terrortámadásról, akkor még a BBC sem tudta.

Solymosi Erika

Ezt követően folyamatosan érkeztek a hírek, először a két reptéri robbantásról, majd a metrós támadásról. Egyik nem messze a parlament épületétől történt.

- Utána kaptuk a hírt, hogy biztonsági okokból bezártak bennünket a parlamentbe, de néhány perce szóltak, hogy már ki lehet menni - folytatta az internetes közösségi oldalon keresztül a lány. - Néhány órára teljesen megszűnt a mobilkapcsolat, most már újra él. Először még nem volt szó áldozatokról, akkor nem is fogtam fel a történteket. Most, hogy tudjuk, szinte a közvetlen közelemben emberek haltak meg, hátborzongató. Az egyik metróállomás 500 méterre van a parlamenttől, folyamatos szirénázást hallunk. Ezeken a helyszíneken szinte nap mint nap megfordulok. A képviselő úr is ma utazott volna haza...

Solymosi Erika szerint a képviselők és a dolgozók között nem alakult ki pánikhangulat, inkább döbbenetes csend uralkodik, és feszültek a kollégák. Bár az irodából, ahol négyen tartózkodnak, még nem lépett ki.

- A biztonsági intézkedések a párizsi merényleteket követően folyamatosak, az utcákon sok rendőr állomásozott - folytatta a 23 éves gyakornok. - Egyelőre nem félek, bár ez lehet, hogy csak pillanatnyi állapot. Csütörtökön utaztam volna haza Magyarországra egy másik repülőtérről, nem tudom, mi lesz... Autóval kellene hazaindulnunk még ma, bár elképzelhető, hogy az utakon káosz lesz. Bizonytalan vagyok, jó lenne már biztonságban tudni a csapatunkat.

Erika egyébként Brüsszel biztonságosnak mondható Uccle negyedében lakik, ami távol van a városközponttól. Azt már tudja, hogy minden ismerőse jól van, szerencsére egyikőjük sem tartózkodott a támadások helyszínein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!