2015.10.03. 17:27
Búcsú a szőlőtől (fotókkal)
Lassan mindenhol leszüretelnek. Az idén igazán jó lett a termés, édes mustok csordultak a szőlőt sajtoló présekből.
Az üres, terhüktől szabadult szőlősorok levelei színesedni kezdnek, a hideg ködök, majd a dér megcsípi őket, aztán a lehullnak, elenyésznek.
Most még szinte átlátszóvá érnek a tőkéken enni rajta hagyott fürtök, a napfény felé nézve, áttetszik magjuk a vékonyodó héjon. Még néhány nap és ezek is elfogynak, s egy évig várni kell ahhoz, hogy újra érjenek, ismét legyenek szőlőfürtök. De mennyi munka lesz vele még addig, most az ősszel is
A hordókban már erjed, vagy sok helyen már ki is forrt a must, s készül az új bor, ami biztosan jobb lesz, mint amilyen a korábbi években volt, mert a 2015-ös igazán jó éve volt a szőlőnek.
Most egyelőre még nézzük a tőkéken maradt fürtöket, a sárguló, pirosodó leveleket, s készülünk a szőlő tél előtti munkáira. Trágyázni, beásni, kapálni kell a földjét, izzasztó erőfeszítések következnek, amihez, egy-egy szusszanásnál jól esik majd egy pohár jó bor.
Addig is, búcsúzunk a szőlőtől, a fénylő, most már átlátszó fürtöktől, szőlő szemektől