Hírek

2017.02.22. 18:45

Évet értékeltek a megyei rendőr-főkapitányságon

Zalaegerszeg - Tovább csökkent az elmúlt évben a regisztrált bűncselekmények száma a megyénkben.

Zalai Hírlap

Ez tűnik ki a beszámolóból, amit a megyei rendőr-főkapitányságon a hét elején tartott évértékelés után közzétettek. Az eljáró hatóság szerint regisztrált bűncselekmények száma a 2015. évi 5773 esethez képest tavaly 5910 volt. E számban nem szerepel egy csalási sorozat, ami önmagában 20 784 bűncselekményt jelentett. Ezzel együtt számítva Budapest és Pest megye után a harmadik helyen állna Zala. Enélkül azonban csak négy megyében volt kevesebb bűncselekmény Zalához képest. A közbiztonság állapotát jelzi, hogy tavaly megyénk 32 településén nem történt bűncselekmény.

A nyomozások átlagos időtartamát tekintve a megye országos szinten is jó mutatóval rendelkezik. A vádemelési javaslattal záruló, eredményesen lezárt nyomozások aránya meghaladja az országos átlagot: 63,2 százalék. (Az említett csalási sorozattal együtt számítva 91,6 százalék.)

Helyszínelés. A személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma kismértékben emelkedett Fotó: Archív/Pezzetta Umberto

A kiemelten kezelt bűncselekmények száma tovább mérséklődött, valamint kedvező tendenciát mutat a betöréses lopások száma is, de erről nem tettek közzé adatot. Fontos: a megyében tavaly sem volt felderítetlen életellenes bűncselekmény. Két emberölés került a statisztikába, 2015-ben ez a szám 5 volt. További eredmény, hogy a rablások nyomozás eredményességének mutatója 87 százalék feletti. Még egy adat: kevesebb időskorú személy ellen követtek el bűncselekményt: 850 ilyen eset került a kimutatásba, 2015-ben ez a szám 953 volt.

Az adatokból kitűnik, hogy a zalai rendőrök tavaly 236 385 esetben intézkedtek. Illetve ennek többszöröse a szám: az úgynevezett kitereléses közlekedésbiztonsági ellenőrzésekkel együtt ez az érték meghaladta a 750 ezret.

S ha már szóba került a közlekedés: a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma kismértékben emelkedett, 483-ra az előző évi 464-hez képest, de a halálos kimenetelű és az ittasan okozott közúti közlekedési balesetek száma csökkent: 18-ról 14-re, illetve 60-ról 58-ra.

A rendőrség teljesítményét az önkormányzatok, valamint a lakosság körében végzett elégedettségi felmérés eredménye is tükrözi, ez a mérőszám közelebb lépett az ötöshöz: 4,36.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!