Hírek

2015.11.12. 15:30

Célba talál az imádság - A mesztegnyői pap íjászattal próbálja a hívőket közelebb hozni az egyházhoz

Mesztegnyő - Az íjász papot keresik? Jó helyen járnak, éppen ott lakik a szemközti házban – igazított útba minket az egyik falubeli, amikor Galambos Ferenc plébános után érdeklődtünk.

Horváth-Balogh Attila

És valóban, a ház melletti területen meg is láttunk 5-6, éppen íjászkodó gyereket, s amikor közelebb mentünk, előkerült Ferenc atya is.

– 2004 augusztus elseje, hajnali 3 óra óta szolgálok a településen, akkor érkeztem meg ide – bocsátotta előre nevetve az atya. – Ez egy szép vasárnapi nap volt, ünnepi szentmisékkel, így elég intenzíven kezdődött az ittlétem. Négy helyen, Gadányban, Kelevízen, Szenyéren és természetesen, Mesztegnyőn misézek. A hívek hamar elfogadtak, mert én is elfogadó voltam velük szemben. Hogy mennyien járnak templomba? Sajnos, a magukat katolikusnak vallók 10 százaléka sem. Úgy hogy, van még mit javítani, ezt a cél szolgálja például az íjászat is.

Kalota Kristóf és Károlyi Brandon Galambos Ferenc atyával (Fotó: Szakony Attila)

Galambos Ferenc elárulta: szintén pap barátja révén ismerkedett meg újra az íjászattal, aki elvitte a zalakomári Lisztes Attila hagyományőrző íjászhoz. Feri atyának itt eszébe jutottak gyermekkori emlékei (hiszen mint minden fiú, ő is megpróbálkozott íjászattal) és rögvest vett is két íjat és 20 nyílvesszőt. Aztán hamarosan még ötvenet... A szerelem azóta tart, és igyekszik vele „megfertőzni” a gyerekeket is, akiket így próbál közel hozni az egyházhoz.

– Ötödikes és hatodikos gyerekek gyakorolhatják itt ellenőrzött körülmények között az íjászatot, immár két éve – hallottuk az atyától. – Érdekes, hogy nem csak fiúk jönnek, van 2-3 lányunk is...

Nos, a gyerekek láthatóan élvezték a foglalkozást. Lehet, tényleg ez a kulcs ahhoz, hogy később jól érezzék magukat a templomban, a szentmisén is. Néhány év múlva kiderül...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!