Hírek

2017.07.23. 14:45

Céljuk a hulladék hasznosítása - Több mint 1,3 milliárdos beruházással új üzem épül

ZALAEGERSZEG - A város határában, a búslakpusztai hulladéklerakó melletti területen nagyszabású földmunkák indultak.

Hajdu Péter

Több mint 1,3 milliárd forint értékű beruházás kezdődött egy új, az eddigieknél korszerűbb hulladékválogató üzem építésével. Mint korábban írtunk róla, az új létesítmény a megyeszékhelyen működő 3B Hungária Kft. és a zalakarosi Szabadics Zrt. konzorciumi együttműködése révén valósul meg részben európai uniós, részben hazai források bevonásával és saját erőből. A K+F pályázatban az akadémia egyik intézete és egy egyetem is együttműködött az egerszegi céggel.

A hulladéktároló bejárata mellett több ezer négyzetméteren készítik elő a területet Fotó: Katona Tibor

Az egerszegi gépgyártó vállalkozás több mint tizenöt éve foglalkozik hulladékkezelő rendszerek fejlesztésével és gyártásával. A jelenlegi K+F fejlesztéssel olyan korszerű technológiai rendszer kifejlesztése és prototípusa valósul meg, amellyel a közszolgáltató szervezeteknél átalakulhatnak az eddigi hulladékkezelési módszerek. A fejlesztés lényege, hogy valós körülmények között működtethetik majd a cég által fejlesztett újgenerációs hulladékfeldolgozó technológiákat, amelyek egyúttal a megyeszékhely szilárd kommunális hulladékfeldolgozásába is bekapcsolódnak. Az új berendezésekkel környezetkímélő módon valósul meg a potenciális környezeti terhelést jelentő vegyes gyűjtésű szilárd települési hulladékok szétválogatása, a hulladékokban rejlő értékes anyagok újrahasznosítása és a lerakóba kerülő hulladékok minimalizálása.

Egy időben két helyen megy a munka. Egyrészt az építkezésen, másrészt a városban működő üzemben, ahol elkészült a hulladékfeldolgozáshoz tartozó három gép. Jelenleg a prototípusok tesztelése van folyamatban. A beruházás gépfejlesztéseire egyébként több mint 506 millió forint uniós és hazai támogatást kapnak.

- Ami Magyarországon még nagyon új, az az optikai válogató. Az eddigi ilyen berendezések Nyugat-Európából vagy Amerikából származtak. A mi célkitűzésünk az volt, hogy ezeket az alkalmazásokat továbbfejlesszük és gyártsuk - mondta Nagy Zoltán, a 3B Hungária Kft. ügyvezetője az üzemcsarnokban, ahol tesztelik e gépeiket.

Eddig három berendezést készítettek el, az egyik az említett optikai válogató. A szállítószalag fölötti speciális kamera infrakép alapján érzékeli az alatta elhaladó anyag minőségét, majd fúvókák segítségével válogat.

- A zalaegerszegi rendszerben ezzel a típusú géppel kétfajta anyagot fogunk kiválogatni. Az egyik a PVC, ami károsítja az erőművek kazánjait, ezért kell eltávolítani, a másik pedig a PET-palack, aminek piaci értéke van, s az újrahasznosításban fontos. A másik tesztelés alatt levő gépünket szabadalmaztatni fogjuk, az egy kombinált szeparátor. A nyugati technológiákban eddig háromféle nagy és nagyobb energiaigényű géppel oldották meg azt a munkát, amit ezzel az egy berendezéssel végzünk el. Az alumíniumot, a vasat, a szilikátokat, illetve a 2D-s és 3D-s anyagokat választja külön - mondta a szakember, majd a két utóbbi anyagféleségről elmondta, a 2D a lap formátumú anyagokat (például papírlap), a 3D pedig a hulladékba került valamennyi palackot jelenti.

A harmadik kifejlesztett berendezés pedig egy zsákfeltépő gép. A kukába levitt szemetes műanyagzsákok felnyitására szolgál, ez kerül a technológia elejére. Két további géptípus, az aprítók még fejlesztés alatt állnak. Nagy Zoltán hozzáfűzte, az optikai rendszerben a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai Intézete volt a tudományos partnerük, a másik berendezést pedig a Miskolci Egyetem tudományos együttműködésével fejlesztették.

Beállítják az optikai válogatót az üzemben Fotó: Katona Tibor

- Az év végére szeretnénk teljesen befejezni a beruházást, és a terveink szerint jövő januártól három hónapig próbaüzemben működik az új válogató. A Zalaegerszegről és környékéről érkező kommunális szilárd hulladékot ez a technológia dolgozza majd fel. A beérkező hulladéknak az egyharmadát biztosan nem kell majd lerakni a hulladéktárolóba, mert energetikai hasznosításra kerül úgynevezett RDF tüzelőanyagként, és még számos értékesíthető anyagot nyerünk ki. Az egész, több ütemből álló fejlesztés távlati jelentősége pedig az számunkra, hogy a hulladékkezelést teljeskörűen meg tudjuk oldani. A hulladék harmada az említett RDF, több mint egyharmada pedig az a nagy biomassza tartalmú anyag, amiből biogázt szeretnénk Zalaegerszegen előállítani. Folynak már a beruházási előkészületeink, keressük a forrást és a helyet. Ezentúl, harmadik ütemként az RDF-et is szeretnénk helyben hasznosítani - mondta Nagy Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!