Hírek

2015.10.06. 13:55

Veszélyes is lehet a sport? - Számos kérdést felvet a nagykanizsai tragédia

Nagykanizsa – Vasárnap egy 45 éves amatőr futó összeesett majd meghalt a Kanizsai Futóklub versenyén. Az eset számos kérdést vet fel, a többi közt azt, miként kell biztosítani egy sporteseményt, s elegendő-e egy írásbeli nyilatkozat saját egészségi állapotunkról?

Pásztor András

A tragédia az egész várost megrázta, a férfi halálának váratlansága miatt, illetve, mert sokan ismerték és szerették a családapát Kanizsán.

– Aki ismerte, tudta róla, hogy imádott sportolni, focizott, futott, telente síelt is, igazi elnyűhetetlen férfi volt – mondta egy inkognitóban maradó ismerős, aki sok egyéb baráthoz hasonlóan értetlenül áll a történtek előtt.

A tragédia nem példátlan, az elmúlt időszakban amatőr és élsportolók is vesztették életüket versenyzés közben.

– A sportesemények mentési biztosítását az úgynevezett sporttörvény szabályozza, amelyben tételesen szerepel, hogy a szervezőknek milyen engedélyeket kell beszerezniük, s a résztvevők várható létszámától függően mekkora mentési csapatot kell biztosítaniuk – árulta el Kámán Ferenc, a Zala Megyei Sportszövetségek Egyesülésének sportigazgatója.

- A probléma csak az, hogy az említett törvénynek a mai napig nincs végrehajtási utasítása, azaz semmiféle szankcióval nem jár a szabályok figyelmen kívül hagyása - folytatta Kámán Ferenc. Hozzátéve: a törvényi szabályozás csak a különböző sportági szövetségekre, s azok tagjaira vonatkozik. Ha valaki szervez egy kispályás focikupát, nem kell semmiféle előírást betartania, még orvosnak sem kell lennie a pálya szélén fogalmazott Kámán Ferenc, aki szerint a legegyszerűbb az lenne, ha minden sportrendezvényt az adott sportági szakszövetség engedélyével rendeznének meg.

A Kanizsa Futóklub által szervezett vasárnapi versenyen közel kétszáz futó vett részt Fotó: Gergely Szilárd

Idehaza jelenleg csak azok számára kötelező a sportorvosi vizsgálat, akik versenysportot űznek. A 18 év alatti sportolóknak évente két alkalommal, míg a 18 év felettieknek évente egyszer kell megjelenniük a sportorvosnál.

- A szabadidős sportolóknak nem kötelező a sportorvosi vizsgálat, ugyanakkor nincs is tiltva - mondta dr. Peszleg Norbert, a Kanizsai Dorottya Kórház intenzív terápiás szakorvosa, aki végzett sportorvos is egyben. - Sportolás alkalmával a test fokozott igénybevételnek van kitéve, ezért jobban oda kell figyelni a szervezet jelzéseire. Ha valakinek furcsa tünetei vannak, például hasi, mellkasi fájdalom, szívdobogás, szédülés, esetleg légszomj gyötri, az semmi esetre se erőltesse meg magát, helyette forduljon szakorvoshoz, hiszen ezek a tünetek egytől egyig intő jelek.

A kanizsai sportorvos szerint sokan hajlamosak elbagatelizálni a tüneteket, noha sportoláskor egy fertőző légúti betegség is okozhat súlyos kórképeket, például szívizomgyulladást.

- Akik sportol rendszeresen vagy alkalomszerűen azoknál 35 év felett fokozottan oda kell figyelni a rizikófaktorokra dohányzás, magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség ezek ugyanis úgynevezett ischaemiás szívbetegséghez vezethetnek, ami tulajdonképpen a szívet ellátó koszorúérrendszer szűkületét jelenti, s ami akár hirtelen szívhalálhoz is vezethet.

Hogy elkerülhető, esetleg megelőzhető lett volna a vasárnapi futóversenyen történt tragédia, azt nem lehet tudni. Az azonban bizonyos, hogy egy írásos nyilatkozat kizárólag arra jó, hogy a felelősség kérdése egyértelmű legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!