Hírek

2017.08.15. 18:57

Csalárd autókereskedő - Hamis papírokkal adta el a bizományba átvett kocsikat

NAGYKANIZSA - Bizományba átvett autókat adott el hamis papírokkal és saját zsebre, ismerőseitől pedig a magas kamatra felvett kölcsönöket nem fizette vissza a férfi, aki ellen a napokban emeltek vádat.

Arany Gábor

A vádirat szerint M. Roland Nagykanizsán irányított ügyvezetőként egy 2010-től használt gépkocsik vételével és eladásával foglalkozó céget. A férfi a 2012-es évtől havi 5-10 százalék kamatot ígérve magánszemélyektől kért nagyobb pénzkölcsönöket. Ezekből használt gépkocsikat vásárolt, illetve a telephelye korszerűsítésére és fenntartására költött. Az adóhatóság vizsgálatot tartott a cégnél, aminek eredményeként több millió forintos fizetési kötelezettséget állapítottak meg a cégre és az ügyvezetőre is. Emiatt 2014-ben végrehajtási eljárást is indítottak a céggel szemben, és szeptemberben lefoglalták a társaság tulajdonát képező gépkocsikat. Emellett a vállalkozás késett a banki hitelek törlesztésével.

M. Roland a magánkölcsöneit sem tudta fizetni. Az ügyészség szerint ebben a nehéz időszakban a férfi az autókereskedésben úgy vette át a gépkocsikat bizományosi értékesítésre, hogy azok ellenértékének kifizetésére lehetősége nem volt, és nem is állt szándékában. Az eladásokból befolyó pénzből az adóhatóságnál fennálló tartozásait, valamint a hiteleit akarta megfizetni, s igyekezett a céget működtetni, illetve saját megélhetését biztosítani. M. Roland a gépkocsik átvételekor nehéz anyagi helyzetéről nem tájékoztatta a megbízóit.

A vádirat tucatnyi esetet sorol fel. A férfi 2014. március elején bizományba vette át egy Fiat tehergépkocsit és az eladónak 1,9 millió forintot ígért érte. A járművet azonban hamis adásvételi szerződéssel a saját cége nevére íratta, majd egy banknak adta el és attól visszalízingelte, ezzel 1,4 millió forinthoz jutott. A férfi további 10 alkalommal vette át a gépkocsikat bizományi értékesítésre, az eladási árról megbízási szerződések készültek. Ezt követően M. Roland hamis adásvételi szerződésekkel a járműveket értékesítette, de a legtöbb esetben a járművek tulajdonosai ebből egy fillért sem láttak. Olyan is előfordult, hogy a telephelyén kiállított gépkocsira átvette az előleget a reménybeli vevőtől, aki végül nem jutott hozzá a járműhöz és a pénzét sem kapta vissza. A gépkocsi-kereskedő több lízing szerződést is kötött tehergépkocsira, quadra, személyautóra, ám a lízingdíjakat nem fizette. A felszólítások dacára nem adta át a pénzintézetnek a gépjárműveket és azokat már a nyomozók sem tudták felkutatni. M. Roland egy ismerősét négymillió forinttal rövidítette meg. Az első, kétmillió forintot meghaladó összeget egy hónapra kapta kölcsön, de nem fizette vissza. Többször haladékot kért, majd két részletben további kétmillió forintot vett át a hitelezőjétől, és végül a teljes összeggel maradt adós. Ezekkel az ügyletekkel M. Roland közel 16 millió forint kárt okozott.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba tájékoztatása szerint a férfi ellen többrendbeli, különbözőképpen minősülő, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, valamit sikkasztás, illetve hamis magánokirat felhasználás vétsége miatt emelt vádat a kanizsai járási ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!