Hírek

2016.10.13. 19:10

Cseresnyés Péter koordinálja a Mura Programot

Nagykanizsa - A Mura Program miniszteri biztosává nevezte ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Cseresnyés Pétert. A határozat a legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg.

Péter Árpád

A döntés szerint az országgyűlési képviselő feladata az általa kezdeményezett, és Dél-Zala vállalkozóival, önkormányzati döntéshozóival, valamint civil szervezeteivel közösen kidolgozott gazdaságfejlesztő stratégia - amit nemrégiben nemzeti programmá minősített a kormány - koordinációja és felügyelete lesz. Munkáját négyfős titkárság segíti.

- A Mura Program kidolgozását és kormányzati elfogadását hosszas előkészítő munka előzte meg, amelynek során ennek a térségnek, mintegy 80 településnek a kitörési lehetőségeit próbáltuk meghatározni, természetesen a hagyományokra, a meglévő értékekre alapozva - fogalmazott Cseresnyés Péter lapunknak. - A több alprogram közös célja a gazdaság- és térségfejlesztés, hogy pozitív jövőképet mutassunk az itt élőknek.

A Mura Programban a vízi turizmust is erősítenék. Cseresnyés Péter (jobbra) Ribarics Zoltánnal készül egy nyári rafting-túrára a Murán. Sokan követhetik a példájukat a fejlesztések hatására Fotó: Archív

A júliusi kormányhatározat forrásokat is megnevezett a különböző feladatokra, így a Mura Programnak akár már jövőre lehetnek látható eredményei. A tervek között szerepel például a Csömödér és Szentpéterfölde közötti kisvasútvonal-szakasz felújítása, serkentve a vadász-, a kerékpáros és a bakancsos turizmust. Természetesen a névadó Murára is alapoznak, bővítve az aktív vízi kikapcsolódás lehetőségeit.

- A másik fontos terület - tette hozzá Cseresnyés Péter - a mezőgazdaság és a helyitermék-előállítás dinamizálását szolgálja. Szeretnénk, ha a térség terményeit itt helyben lehetne legalább részben feldolgozni, akár branddé fejleszteni, s ezek a termékek bekerülnének az országos kereskedelmi láncolatba. A Mura Programban kereskedőházi tevékenységet is szeretnénk végezni, segítve Dél-Zala termelőinek, vállalkozóinak piacra jutását.

A miniszteri biztos úgy fogalmazott, több projekt rövidesen elindul, hiszen a tervek készen állnak, s forrás is van. Az szinte biztosra vehető, hogy Nagykanizsán lesz a Mura turisztikai központja, illetve a feldolgozó kapacitás egy része is, a fejlesztések hatása azonban egész Dél-Zalában érzékelhető változást hoz. A politikus arra számít, egyre többen kapcsolódnak a Mura Programhoz, amely így valódi fellendülést hoz a térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!