Hírek

2016.02.08. 13:33

Csökkent a kórház vagyona - ÁSZ jelentés a megyei kórház 2008-2013 közötti időszakáról

Zalaegerszeg - Vagyonvesztést és pénzügyi szabálytalanságokat is megállapított az ÁSZ közelmúltban lezárult ellenőrzése, amely a Zala Megyei Kórház 2008-2013 közötti időszakára terjedt ki.

Zalai Hírlap

A vizsgálat megállapításairól az Állami Számvevőszék sajtóanyagban tájékoztatta szerkesztőségünket. Az ellenőrzés a belső kontrollrendszer kialakításában és működtetésében tárt fel hiányosságokat, de voltak szabálytalanságok a pénzügyi és vagyongazdálkodás területén is - áll a jelentésben.

A Zala Megyei Kórház a térség egyik legnagyobb kapacitású egészségügyi intézménye, az ellenőrzött időszakban éves szinten közel 40 ezer fekvőbeteget és mintegy 800 ezer járóbeteget látott el, teljesített kiadása 2013-ban 11,5 milliárd forint volt.

Az irányító szervi hatásköröket a 2008-2011 között a Közgyűlés szabályszerűen gyakorolta, 2012-2013-ban a GYEMSZI a vonatkozó jogszabályi előírásokat hiányosan érvényesítette. A Megyei Önkormányzat és a GYEMSZI között megkötött átadás-átvételi megállapodás tartalmában nem volt teljes körű, ez kockázatot hordozott az állami vagyon védelme és a felelős gazdálkodás tekintetében. A belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése nem biztosította a szabálytalanságok megelőzését, feltárását, valamint nem biztosított megfelelő feltételeket a korrupciós kockázatokkal szemben - írják.

A pénzügyi gazdálkodást folyamatosan fennálló és fokozódó likviditási nehézségek jellemezték, az intézmény fizetőképessége nem volt biztosított. A szállítói kötelezettség állomány az ellenőrzött időszakban mintegy 1,5 milliárd forintra (102,3 százalékkal) emelkedett, annak ellenére, hogy a Kórház 2009-2013 között a szállítói kötelezettségek csökkentésére összesen 1,43 milliárd forint önkormányzati, illetve konszolidációs támogatást kapott.

A lejárt szállítói tartozásállomány újratermelődött, a késedelem mértéke az ellenőrzött időszak végére emelkedett. A Kórház a 2009-2011 között a törvényi előírások ellenére nem folytatott le a közbeszerzési eljárást mintegy 1,5 milliárd forint összegben (gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, takarító- és tisztítószerek, közműszolgáltatások). 2012-2013-ban egyes beszerzéseknél ugyancsak nem történt meg az előírt eljárások lefolytatása és a GYEMSZI nem gondoskodott a közbeszerzések központosított lefolytatásáról.

A kórház vagyona 2008-2013 között 1,42 milliárd forinttal, (22,4 százalékkal) csökkent. Az eszközök visszapótlásához szükséges előirányzat keret, illetve fedezet nem állt rendelkezésre, a végrehajtott beruházások nem ellensúlyozták az eszközök elszámolt amortizációjában megjelentő avulást.

Az ÁSZ a Zala Megyei Kórház főigazgatójának hét javaslatot tett, amelyek alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!