Hírek

2017.02.23. 16:26

Jó választásnak bizonyult a napelem használata

Csömödér – Jelentős megtakarítást könyvelhetett el az önkormányzat az elmúlt évben a még 2015-ben aktivált napelemek használatát követően.

Korosa Titanilla

A néhány évvel ezelőtt megvalósult beruházás két intézményt érint a településen, az óvodát, valamint a közös önkormányzati hivatalt.

– A napelemes rendszer kiépítésének ezen a két helyen már közel két éve áramot termel – tájékoztatta lapunkat Becze József, Csömödér polgármestere. – A több mint 10 millió forintos beruházással az volt a célunk, hogy a két intézmény villamos energia szükségletét kisegítsük, csökkentsük az áramköltségeket, esetleg a gázfűtést is kiváltsuk idővel, illetve a melegvíz-ellátást is meg lehetne így oldani. 21-21 darab napelemet állítottak termelésbe 2015-ben, ezek azóta is működnek, vagyis a felhasznált energia egy része megújuló forrásból származik.

Becze József polgármester mutatja a közös önkormányzati hivatalnál a működő napelemeket

A polgármester arról is beszélt, sok egyeztetés előzte meg ezt a beruházást, illetve a pályázat benyújtását, de ma már látják, hogy jól döntöttek, hiszen a rendszer működtetésével meglepően nagy megtakarítást számolhattak el.

– 2015 még nem tudtuk a teljes évet figyelembe venni, de már ekkor látszott, hogy jelentősen hozzájárulnak a napelemek az energiatermeléshez. Tavaly viszont már az egész évet figyelembe tudtuk venni – magyarázta Becze József. – A kimutatások szerint az elmúlt évben a két intézménynél összesen 1 millió forintot sikerült megtakarítanunk ezzel a megoldással.

Hozzátette: célszerű lenne a jövőben a művelődési háznál és az orvosi rendelőnél, illetve az idősek otthonánál is kiépíteni a napelemes rendszert a jelentős energia-felhasználás miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!