Hírek

2015.11.20. 14:55

CT-vizsgálat rövidebb várakozási idővel

Keszthely – Az eddiginél sokkal rövidebb várakozási idő és távolabbi városba való utazás nélkül történhet meg a betegek komputertomográfos vizsgálata, miután üzembe helyezték a radiológiai diagnosztikai berendezést a keszthelyi kórházban. Zala, Somogy és Veszprém megye területéről is érkezhetnek majd ide páciensek.

Keszey Ágnes

A diagnosztikai eszköz pénteki átadásán Manninger Jenő miniszteri biztos Zala több városában összességében közel tízmilliárd forint összértékű egészségügyi fejlesztésekről szólt.

Ruzsics Ferenc polgármester úgy fogalmazott: egy évek óta tervezett álom valósult meg. A keszthelyi kórházban az eszközbeszerzések révén megújult a képalkotó diagnosztika: a korábbi, filmes rendszerű röntgent felváltotta a digitális radiológia, melyet dr. Ifi Ferenc osztályvezető mutatott be. A főorvos úgy fogalmazott: „a CT a radiológia zászlóshajója".

Dr. Ifi Ferenc, dr. Kvarda Attila, Ruzsics Ferenc és Manninger Jenő adta át a CT-t
Fotó: Keszey Ágnes

A berendezés egy pályázat keretében kerülhetett Keszthelyre: a radiológiai eszközpark közel 130 millió forintból újult meg, ennek részeként 80 milliós forintba került a CT.

Dr. Ifi Ferenc (jobbra) mutatta be a diagnosztikai eszközt, mellette Manninger Jenő
Fotó: Keszey Ágnes

– Keszthely és térsége, egészen Zalaszentgrótig, Somogy egy része és Veszprém megye Sümegig és Badacsonyig terjedő része tartozik az ellátási területünkhöz. Naponta 20 – 30 vizsgálat elvégzésére van lehetőségünk, de nincsen felső határa, hogy évente mennyi vizsgálatot végezhetünk. Ezeket a számokat úgy állapítottuk meg, hogy áttekintettük, hogy az előző években nálunk megforduló betegeknek milyen arányban volt szükségük CT diagnosztikára- mondta el az átadó után lapunknak dr. Kvarda Attila, a keszthelyi Városi Kórház főigazgatója.

Deák Gyöngyi CT-operátor segítségével történnek a vizsgálatok. A CT a zászlóshajó
Fotó: Keszey Ágnes

Minden kórházi részleg kapott egy kapacitásszámot, ezen belül a szakorvosok határozzák meg, hogy mennyi időn belül kerüljön sor a beteg vizsgálatára. Természetesen a sürgősségi vizsgálatokra is van időkeret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!