Hírek

2016.10.20. 06:52

De miért kell fizetni az osztályteremért?

Zalaegerszeg - A Zrínyi-gimnáziumban végzett becsvölgyei olvasónk, Mileji László osztotta meg szerkesztőségünkkel az alábbi, számára és barátai számára elkeserítő történetet:

Arany Horváth Zsuzsa

„Boldogan készültünk az ötvenéves érettségi találkozónkra, mivel ezen évszám mégiscsak sarokkő az ember életében. Augusztus 27-én találkoztunk iskolánk, a Zrínyi Miklós Gimnázium udvarán. Örültünk egymásnak mivel nagyon ritkán találkozunk a hétköznapokban. Az osztályfőnöki órát a szokásoknak megfelelően a volt osztályterembe kívántuk megtartani. De ez csak úgy volt lehetséges, ha kifizetjük a tanterem BÉRLETI díját! Ezen felháborodtunk ugyan, de más megoldás nem lévén, fizettünk. Kérdésem a fenntartóhoz: mekkora bevételre tesz szert ezen a módon? Kicsinyes az eljárás, hiszen nem nagy összegről van szó, bennünk viszont sikerült rossz érzéseket kelteni.”Megkerestük a nagy múltú gimnázium igazgatóját, Horváth Attilát, aki elmondta: a rendelkezés nem az intézmény hatáskörében született, hanem a zalaegerszegi intézményeket fenntartó szolgáltató szervezet rendelte el.- Teljesen megértem egykori diákjaink bosszúságát. Úgy gondolom, öregdiáktól nem illik pénzt szedni azért, mert egykori iskolájában szeretne diáktársaival eltölteni néhány órát. Amikor a gimnázium önálló költségvetéssel rendelkezett és az igazgató kompetenciája volt ilyen kérdések eldöntése, sohasem kértünk bérleti díjat a találkozókért. Rugalmas munkaidő-beosztással meg tudtuk oldani a kérdést. Reményeim és terveim szerint 2017. január 1. után újra így lesz - mondta Horváth Attila.

A szóban forgó Intézményi Gazdasági Ellátó Szervezet (IGESZ) igazgatója, Drávecz Csaba arról tájékoztatott: néhány éve kényszerű intézkedés született e tárgyban. Az érettségi találkozók és egyéb, az iskolák termeit igénybe vevő rendezvények általában hét végén zajlanak, amikor az intézmények zárva vannak, tehát portaszolgálat sincs, ennek költségei tehát nem is szerepelnek a költségvetésben.- Nincs fedezetünk arra, hogy a behívott portások bérét fizessük, ezért kényszerültünk rá, hogy minimális terembérletet szedjünk. Ez egy órára 1500 forint volt az említett esetben. A fizetési kötelezettséggel Mileji Lászlóék nem a helyszínen szembesültek, a nyitvatartási igény egyeztetésekor ezt közöltük.A rendelkezés mögött nem áll önkormányzati döntés.Az IGESZ a zalaegerszegi középiskolák közül csak a gimnáziumoknál illetékes, a szakközépiskolákat a szakképző centrum üzemelteti. Szabó Károly igazgató elmondta, ők nem szednek terembérleti díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!