Hírek

2017.01.25. 18:20

Decemberi munkaerőpiac: összeszerelőket, sofőröket, eladókat, lakatosokat és hegesztőket kerestek

Zalaegerszeg - December végén Zala megyében 7045 álláskeresőt regisztrált a munkaügyi szervezet, ami a novemberinél 127 fővel magasabb, az egy évvel korábbinál viszont 1600-zal kevesebb. A nyilvántartott álláskeresők aránya december végén így 5,6 százalék volt a megyében.

Varga Lívia

Erről a Zala Megyei Kormányhivatal társadalombiztosítási és foglalkoztatási főosztálya tájékoztatta a Zalai Hírlapot. Tágabb kitekintésben, a tavalyi évről szólva közölték, hogy 2016-ban évtizedes rekordok dőltek meg a zalai munkaerőpiacon. A félév végére 7300 főre csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma, ilyen alacsony érték ezt megelőzően csak 1990-ben, a munkanélküliség felfutása előtt volt. Összességében a második félévre is a mérséklődés volt jellemző. Az elmúlt hónapokban az álláskeresők száma 6900-7000 fő között változott, ami rendkívül alacsonynak számít. Decemberben a korábbi évekhez hasonlóan kissé emelkedett az álláskeresők száma.

Az év utolsó hónapjában ugyanis jellemző az álláskeresők nyilvántartásába történő szezonális beáramlás felerősödése, emellett decemberben a közfoglalkoztatásban dolgozók száma is mintegy 200 fővel mérséklődött.

Megyén belül a legtöbb járásban 1-2 százalékkal emelkedett az álláskeresők száma az előző havihoz képest, de ez létszámában nem volt jelentős sehol. Az egy évvel korábbinál továbbra is valamennyi járásban kevesebb az álláskereső, a visszaesés mértéke 6 és 26 százalék között változik. Keszthely térségében 994, Lentiben 410, Nagykanizsán 2682, Zalaegerszeg térségében 2056, a zalaszentgróti járásban 357, Letenyén és környékén pedig 546 álláskereső szerepelt a december végi nyilvántartásban.

Az álláskeresők aránya - a munkanélküliségi ráta - december végén 5,6 százalékos volt a megyében, ami a novemberinél 0,1 százalékponttal magasabb, de az egy évvel korábbinál 1,1 százalékponttal alacsonyabb.

Az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma decemberben az előző 2 havihoz hasonlóan 900 feletti volt, ami több az ilyenkor szokásosnál. Az év egészében 11 ezer volt az összes új, nem támogatott munkaerőigény, ami 150-el magasabb az egy évvel korábbinál.

A munkaköröket tekintve a többségében összeszerelők mellett tehergépkocsi-vezetőket, bolti eladókat, lakatosokat és hegesztőket kerestek 20 főt meghaladó nagyságrendben a munkáltatók.

Decemberben az előző havinál kissé nagyobb volt a munkaerő-piaci mozgás. A nyilvántartásba kerülők száma 1400, az onnan kilépőké pedig 1300 volt. A kilépőkből mintegy 600-an váltak foglalkoztatottá.

Decemberben is folytatódott a tartósan - egy évnél régebb óta folyamatosan - álláskeresők számának egész éven át tartó mérséklődése. Az év végére már 1700 fő alá került a számuk, ami 630-cal kevesebb az egy évvel korábbinál. A nyilvántartott álláskeresőkön belül a pályakezdők száma is tovább csökkent decemberben. A hónap végén 628-an voltak a nyilvántartásban, ami az összes zalai álláskereső 9 százaléka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!