Hírek

2016.02.04. 17:48

Demokratikus Koalíció: Kudarc a LED-világítás

Zalaegerszeg - Az emberek biztonságérzetét is rombolja a megyeszékhelyen a LED-világítás miatt kialakult helyzet. Erről beszélt csütörtök délelőtti utcai sajtótájékoztatóján Keresztes Csaba, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke.

Zalai Hírlap

Mint mondta, a városvezetés próbálja menteni a menthetetlent, és az elődeire mutogat, de nem szabad elfelejteni, hogy Balaicz Zoltán és az ügyben megszólaló Gecse Péter is tagja volt az előző képviselő-testületnek.

Tény, a választás előtt köttetett a szerződés a teljes körű projektmenedzsmenti és szakértői feladatokra Gyutai Csaba polgármester által. A beruházás többi lépéséhez azonban a megállapodásokat már polgármesterként Balaicz Zoltán írta alá, többek között Orbán Viktor veje, Tiborcz István akkori cégével, idézte fel a DK politikusa.

Sötétség borult Zalaegerszegre, amióta az Elios Kft. kiépítette az új közvilágítást, fogalmazott Keresztes Csaba. A beruházás a takarékosság jegyében zajlott, de míg a szerződés 5911 lámpatest felszereléséről szólt, a terven felül további 73 LED-lámpafejet kellett felszerelni és 271 darab régi típusú világítótest visszaépítését tervezik.

A korszerűsítés teljes kudarcát jelzi, hogy a nemrég átadott tehermentesítő út megvilágítását régi típusú lámpatestekkel oldották meg. Keresztes Csaba úgy fogalmazott: követelik, hogy a jövőben pártutasítások helyett az itt élők érdekét képviselje a városvezetés.

Városvezetői reagálás a kritikára

A városvezetés részéről Gecse Péter alpolgármester reagált a DK közvilágítással kapcsolatos álláspontjára.

Elmondta: amikor az előző ciklusban, 2013-ban a közvilágítás LED-es korszerűsítése napirendre került, a közgyűlés az akkori információk alapján a projekt indításáról döntött egyhangúlag, teljes ellenzéki támogatással.

– A terven felüli lámpák felszerelése a lakosság komfortérzetének javítását szolgálta, az önkormányzatnak ez nem került pénzébe. A korszerűsítéssel a teljes megtakarítás évi 50 millió forint. A beruházás során leszerelt legújabb típusú lámpatesteket pedig karbantartás után a projektben nem szereplő városrészekben szereli fel az önkormányzat a régiek helyére, s ezzel további megtakarítás érhető el – jelezte az alpolgármester. Hozzátette: a belső tehermentesítő út különálló projektként a 2011-ben indult belváros-rehabilitáció keretében valósult meg, s a tervezése a közvilágítás-korszerűsítés előtt kezdődött. Gecse Péter végül jelezte: a városvezetés számára fontos, hogy helyi cégeket bízzon meg a városi beruházásokkal, ennek megfelelően a zalaegerszegi vállalkozások részesedésének aránya 2015-ben a korábbi 42 százalékról 72 százalékra nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!