Diákvetélkedő „hagyományos” feladatokkal

2017. február 22., 06:45 szerző: Rákos Bianka fotós: Katona Tibor
komment
Zalaegerszeg - Tizenkét csapat vetélkedett kedden a Falumúzeumban, a Zalai Kincskereső program második fordulója keretében.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A nyolctagú alakulatokra a farsangi időszak zalai hagyományaiból táplálkozó feladatok vártak. Az egyik első kihívást krumpliprósza sütése jelentette, amelyre mindössze fél óra állt rendelkezésre.

- Még sosem sütöttem egyedül krumpliprószát - mondta Kotvas Dávid, a helyi Báthory szakgimnázium és szakközépiskola tanulója. Csapattársai, Szalay Domonkos, Taki Patrik és Ignác Tibor is hasonló cipőben jártak.

- Egy sonkás szendviccsel jobban boldogulnánk... - jegyezte meg Patrik, miközben nyakig merült a krumplimasszába. A feladat érdekessége volt, hogy kizárólag a hagyományos alapanyagokat és eszközöket használhattak a résztvevők, például csak zsírban lehetett kisütni az ételt.

Szabó Luca és Büki Lívia Nagykanizsáról, a Thury szakképző iskolából érkezett a versenyre, míg két csapattársuk, Szilágyi Lili és Magna Zsuzsa az egerszegi Kölcsey-gimnázium színeit képviselte. A négy lány már láthatóan felkészültebb volt.

Szabó Luca, Büki Lívia, Szilágyi Lili és Magna Zsuzsa. A lányok járatosabbak a konyhában, az elsők között végeztek a sütéssel Fotó: Katona Tibor

- Szerencsére már jó vagyok ebben, gyakran készítek otthon krumpliprószát, vagy ahogy nálunk mondják: tócsnit - jegyezte meg Szabó Luca.

A csapatokat két részre osztották - a társaknak hagyományos népi ételeket kellett felismerniük.

A Zala Megyei Önkormányzat által szervezett Zalai Kincskereső programra a megye több településéről, például Pókaszepetkről, Becsvölgyéről és Pacsáról is érkeztek diákok. A verseny célja, hogy a fiatalokkal megismertessék Zala művészettörténeti, irodalmi, turisztikai, népművészeti, természeti értékeit és gasztronómiáját. A fiatalok kaptak kézműves feladatokat, a hagyományos paraszti életmódhoz kapcsolódó kvízt teljesítettek és előadásokon is részt vehettek. Az egerszegi törvényszéken lezajlott eredményhirdetésen kiderült: a győzelmet és vele a fődíjat, a háromnapos értéktábori kiruccanást Zalaszabarban az egerszegi Kölcsey-gimnázium Nyer Team, illetve a bagodi Fekete István iskola Műkincsvadászok nevű csapata szerezte meg. Ők képviselhetik a megyét az országos döntőn is.

Rákos Bianka

2017. február 22., 06:45 szerző: Rákos Bianka fotós: Katona Tibor

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...