Hírek

2017.02.11. 13:18

Diplomaátadó a Georgikonban: A kar követeivé is váltak

Keszthely – „Legyenek felelős, igaz értelmiségiek, szerezzenek dicsőséget önmaguknak és alma materüknek”- bocsájtotta útjukra a Pannon Egyetem rektora azt a 170 fiatalt, akik szombaton vették át diplomájukat.

Keszey Ágnes

A január eleji záróvizsgán a Pannon Egyetem Georgikon Kar végzős hallgatóinak 98 százaléka sikeresen adott számot az elmúlt években megszerzett tudásáról, így 170 ifjú szakember vehette át diplomáját a Balaton Színházban megtartott ünnepségen.

– A természetes kiválasztódás evolúciós folyamatának első szakasza a mai nappal lezárult. Önök kiválasztottak lettek. Megmérettettek és alkalmasnak találtattak, hogy választott hivatásukban értelmiségi pályára lépjenek. A mai naptól önök szakmájukban a Pannon Egyetem és közvetlenül a múltjára joggal büszke Georgikon követei lettek. Minden, amit ezután pályafutásuk során tesznek, vagy elmulasztanak megtenni, nem csak önöket, hanem közvetve az alma matert is minősítik- szólt a végzettekhez Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

Polgár J. Péter, a kar dékánja beszédében a múlt évet is értékelte. 2016-ban 601-en nyertek felvételt a Georgikonra, velük együtt összesen közel 1500 hallgatója van a karnak, köztük számos külföldi is az angol nyelvű növényorvos szakon. A székelyudvarhelyi képzési helyen most készülnek az első záróvizsgára. A több projektre (infrastrukturális beruházások, tudományos kutatások, nemzetközi együttműködések, oktatásfejlesztés) elnyert közel 3,5 milliárd forint támogatásról szólva úgy fogalmazott: a Georgikon történetének legsikeresebb pályázati évét zárták.

-  A diploma értéke abszolút és relatív értelemben is nő. Ne higgyenek azoknak, akik arra biztatják önöket, hogy álljanak meg félúton. Ne higgyenek azoknak, akik azt mondják, hogy egy jó szakmával ugyanúgy meg lehet élni, mint egy diplomával. Egy mesterképzés a fejlődni akaró cégeknek legalább olyan fontos, mint önöknek. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a diplomás szakember több és jobban fizetett állásból válogathat, biztosabb jövőre számíthat, tovább él, egészségesebb, és persze jóval több adót fizet. Hiszem és tudom, hogy ezzel a mai nappal egy jelentős lépést tettünk ebbe az irányba- szólt Polgár J. Pétera frissen végzett mérnökökhöz, gazdászokhoz, szakmérnökökhöz és szaktanácsadókhoz.

A dékáni köszöntő után, a fogadalomtétel közben Szindekovics Ágnes állattenyésztő mérnök mesterképzési szakon végzett hallgató állta a színpadon, kezét a jogarra helyezve. A diploma átvétele után a végzettek nevében Németh Áron jeles minősítéssel végzett természetvédelmi mérnök búcsúzott, s idézte fel az elmúlt éveket.

– A búcsú azonban nem végleges, hiszen az elkövetkezendő években bármikor felkereshetjük Keszthelyt, egyetemünket, tanárainkat. Közölünk, többen februártól folytatják tanulmányaikat, sokunk mesterképzésre nyert felvételt, míg néhányan talán már a doktori képzés gondolatával kacérkodnak- hangzott el.

Az ünnepségen Ruzsics Ferenc polgármester búcsúztatta a végzett ifjú szakembereket, majd kitüntetések átadásával végződött a diplomaosztó.

Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehetett át két nyugalmazott egyetemi tanár: dr. Hoffmann Sándor és dr. Kocsondi József.. Georgikon Emlékérem kitüntetésben részesült Nicola Kezic, a zágrábi egyetem professzora. A Pannon Egyetem Georgikon Kar „Mintagazdaság" kitüntető címet kapta Tóth Tamás vállalkozó. „Az Év Fiatal Oktatója" dr.. Tóth Éva adjunktus lett. A kar „Georgikon Bicentenáriumi Ezüst Emlékérem" kitüntetéssel ismeri el a több éven át nyújtott kimagasló hallgatói tevékenységet -ezt Szabó Dávid érdemelte ki. A kitüntetések átadása után a Georgikon Biológia Tanulmányi versenyt győzteseit hirdették ki.

Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehetett át két nyugalmazott egyetemi tanár: dr. Hoffmann Sándor és dr. Kocsondi József.

Georgikon Emlékérem kitüntetésben részesült Nicola Keziĉ, a zágrábi egyetem professzora.

A Pannon Egyetem Georgikon Kar „Mintagazdaság" kitüntető címet kapta meg Tóth Tamás egyéni vállalkozó.

„Az Év Fiatal Oktatója" dr.. Tóth Éva adjunktus lett.

A kar „Georgikon Bicentenáriumi Ezüst Emlékérem" kitüntetéssel ismeri el a több éven át nyújtott kimagasló hallgatói tevékenységet - ezt idén Szabó Dávid érdemelte ki.

A kitüntetések átadása után a Georgikon Biológia Tanulmányi Versenyt győzteseit hirdették ki. A legjobb eredményt elért határon túli versenyző különdíját Csere Gréta, az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium tanulója nyerte . Felkészítő tanára: Szabó Révész Anita.  A döntőben harmadik helyezést ért el: Nagy Kristóf, a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium tanulója. Felkészítő tanárai Takácsné Kovács Anikó és Éliás Tamás voltak. Második lett Mihály Gergő, a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium tanulója, felkészítő tanára Bacher József volt. A verseny első  helyezettje Polgár Patrik, a keszthelyi Vajda János Gimnázium tanulója. A versenyre felkészítette Bertáné Kövesdi Gabriella tanárnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!