Hírek

2016.12.08. 20:01

Diskurzus az oktatásról

Budapest - Az unió migránspárti erői áttörésre készülnek az Európai Tanács jövő pénteki ülésén, de a magyar kormány kitart a kötelező befogadást elutasító álláspontja mellett, akkor is ha ezzel egyedül marad.

Ezt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette ki szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. Megerősítette, hogy az uniós többség és a magyar álláspont között áthidalhatatlan az ellentét, újságírói kérdésre válaszolva nem zárta ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök végül élni fog vétójogával. A kormány ugyanis a héten tartott kétnapos, kihelyezett ülésén megerősítette, hogy csak az önkéntes mechanizmust tartja elfogadhatónak.

Lázár János a kormányülés döntéseit ismertetve elmondta: elfogadják az ellenzék javaslatát, hogy hozzanak létre eseti monitoring bizottságot a 2007-13 közötti időszak EU-forrásainak felhasználásáról, emellett a parlamenti pártokkal egyeztetést kezdeményeznek a pályázati rendszer egyszerűsítéséről.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

A közoktatásról romló eredményeket mutató PISA felméréssel kapcsolatban a miniszter tájékoztatott, hogy a kormány Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét oktatási kerekasztal szervezésére kéri fel. Diskurzust kezdeményeznek az érintettekkel, hogyan kellene az oktatás tartalmán és a módszerein változtatni. Hangsúlyozta, hogy a pedagógus társadalomnak mindenképpen részt kell vennie a vitában. A nemzeti alaptanterv társadalmi vitája januárra várható.

- Bekövetkezett az a ritka pillanat, amikor ötpárti egyetértés alakult a parlamentben, a polgármesterek béremelését illetően - emelte ki Lázár János, hozzátéve: ha a százalékokról is megegyezés születik, január 1-jétől életbe léphet az új rendszer.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az idén a kormány nem oszt év végén jutalmakat, a költségvetési maradványt - amelynek pontos összege még nem ismert - kizárólag fejlesztésre fordítják majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!