Hírek

2016.06.26. 08:24

Dutrafüstös szép szombat

Borsfa – Jó kedv, jó közösség, jó traktorok és Dutrafüst, Dutrafüst, Dutrafüst... Ezeket tapasztaltuk a szombaton a településen megrendezett VI. Veterán Gép, Dutra Találkozón és Falunapon.

Horváth-Balogh Attila

A rendezvényre száznál is több veterán traktort hoztak el gazdáik az ország távoli pontjairól is. A találkozót – mint már a kezdetek óta – a helyi Veterán Gépek és Traktorokért Baráti Egyesület szervezte. Ennek szóvivője, Bánfai Adrienn elmondta: céljuk most sem lehetett más, mint a legendás magyar traktormárka, a Dutra és a hazai mezőgépgyártás népszerűsítése.

A Gyöngyösről érkezett Lévay Sándor speciális Dutrája előtt Bánfai Zsolttal és Bánfai Adriennel

– 2009-ben alapítottuk meg az egyesületet, mottónk: „Minden, ami múltunkból fakad” – bocsátotta előre. – Civil szervezetünknek ma már húsz tagja van, velük végezzük azt az értékőrző munkát, ami szerintünk nagyon is szükséges annak érdekében, hogy életben tartsuk ennek a csodálatos magyar traktormárkának, a Dutrának az emlékét. S nem utolsó sorban: hogy igazi, ma még sajnos, sok helyütt hiányzó közösséget építsünk. Úgy vélem, jó úton járunk, aminek ékes példája, hogy amikor egyik társunk, Csordás László gépe pár évvel ezelőtt egy garázstűzben a lángok martaléka lett, apukám, a csapat elnöke, Bánfai Zsolt magára vállalta a traktor újjáépítésének terhét. Emiatt érzett hálája okán Laci most ajándékul Hofherr-traktor alkatrészeket (például eredeti Hofherr-körmöket, különböző feliratokat) hozott édesapámnak. A nap másik, számunkra nagyon fontos eseménye az volt, hogy a Vasszécsenyből rendezvényünkre látogató dr. Merkly Ferenc katolikus plébános megáldotta Hofherr traktorunkat és az én gépemet, Emmát, a kalocsai motívumokkal díszített Dutra U28-ast.

Adrienn kalocsai motívumokkal díszítette U28-as Dutráját

Gyöngyösről hozta el traktorait Lévay Sándor. Köztük egy Dutra D4KB-t, amit Nagy-Britanniából vásároltak haza, különlegessége, hogy nem Csepel, hanem Perkins-motorral és a hazai típusoktól eltérő kabinnal szerelték. A gyűjtő azt is elmondta: csak az e-útdíj került 70 ezer forintba, s a szállítás költségét még nem is számolta, mégis eljön évről évre.

A 4 és fél éves, zalaszentgróti Mesics Péter is gépészkedett Fotó: Gergely Szilárd

– Ez sajnos, nagy teher nekünk, veterángépeseknek, holott a magyar ipartörténet szempontjából jelentős értékmentést végzünk, teljesen ingyen és bérmentve – mondta.

A program keretében volt ügyességi verseny is, mely során a gépekkel időre kellett szlalomozni, tolatni – lényegében minden olyasmit végezni, ami egy jó traktorosnak nem okozhat nehézséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!