Hírek

2015.04.24. 16:44

Edény porból, sárból - Elkezdődött az országos fazekas találkozó Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Megnyílt az országos fazekas és keramikus találkozó tegnap a Göcseji Falumúzeumban. Vasárnap estig várják a látogatókat.

Császárné Szabó Judit

Az ország minden tájáról és Erdélyből több tucat fazekas és keramikus érkezett a találkozóra és fesztiválra, amelyet a falumúzeum és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület szervezett 12. alkalommal. A tegnapi megnyitón dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese elmondta: a porból és sárból készült kerámia sokkal régebben alakult ki, mint bármely más kultúra, s a fazekasok alkotó munkáját a világ teremtésével állította párhuzamba. A fesztivált Szedlacsek Emília, az EMMI főosztályvezetője nyitotta meg, majd Vadvári Tibor alpolgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a folklór- és gyermekprogramokkal tarkított kerámiaünnepet. Vasárnap délután fellép a hagyományőrző együttesek sorában a Mohácsi Nemzetiségi Néptáncegyüttes is.

A fazekasok a Göcseji Alma Éve 2015 programsorozathoz (a falumúzeum idén az almát helyezi rendezvényei középpontjába) felajánlottak egy-egy kerámia almát, ezeket később egy fa díszítésére használják.

A nyitónapon a kézművesek szakmai konferencián vettek részt, amelynek fő témája a kályhacsempe volt. A rendezvényre látogatók a legszebb kályhacsempékből kiállítást is megtekinthetnek a Pajta galériában. A tárlatot Csupor István, a Néprajzi Múzeum főmuzeológusa nyitotta meg. A skanzenben a rendezvény keretében megtekinthető Kádár Ferkó vándorfényképész kiállítása is.

Az érdeklődőket kézműves vásár várja a hétvégén, s ki lehet próbálni az agyagozást és a korongozást. A fazekasoknak versenyt rendeznek: bokányt kell készíteniük (ez egy karcsú, körte alakú, egyfülű boroskancsó), valamint tálat korongozniuk.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!