Hírek

2015.10.05. 07:29

Egerészölyvet ért halálos baleset Zalaegerszeg belvárosában

Zalaegerszeg - A fényképünkön látható felnőtt példányt a zalaegerszegi Botfy utcában, az orvosi ügyelettel szemközti járdán kaptuk lencsevégre.

Arany Gábor

Mellette A5-ös füzet, a méret érzékeltetésére.

Sérülés nyomai nem látszottak rajta, valószínűleg nem jármű üthette el, hanem ablaknak repülhetett. A madártani egyesült  zalai vezetője, Darázsi Zsolt csodálkozásának adott hangot a hír hallatán, mert ez a madár városi környezetben ritkán szokott felbukkanni. Nyílt vidékeken, mezőkön, legelőkön, vizenyős területeken vadászik, és a közeli erdőben fészkel. Táplálékát majdnem mindig ezeken a területeken keresi, így elterjedése is ezekhez a nyílt vidékekhez kötődik. Gyakran látható autópályák mellett póznán üldögélni, mivel ezeket és más utakat is felkeresi vadászat közben. Közepes termetű, tollazata a sötétbarna és a fehér között változik. Gyakran vitorlázás vagy vadászat közben figyelhető meg, kis termetű emlősöket eszik, de más gerincesek, illetve rovarokat vagy a gilisztákat sem veti meg. Az egerészölyv egyébként nem veszélyeztetett, állományai a múlt század elejéig tartó üldözés után ismét gyarapszanak. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2012-ben egyébként az év madarának választotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!