Hírek

2016.06.29. 14:44

Egerszeg rózsái

Zalaegerszeg – Ilyen szépet kevés városban látni – mondják ismerőseink, amikor megérkeznek. - Átjöttünk két körforgalmon és mindegyikben olyan rózsaözön fogadott, hogy a másodiknál azt kértem, ne hajtsunk ki, menjünk még egy kört, hadd láthassam ezt a tüneményt – lelkendezik az asszony.

Győrffy István

Kétségtelen, nagyon szépek Zalaegerszeg rózsái. A Városgazdálkodási Kft. főkertésze Kovács Mihály is büszke ezekre a virágokra. Elmondja, hogy három éve egy AquaCity-beli jótékonysági főzés bevételéből vásárolták a rózsákat, amelyeket főként a Balatoni út felöli két körfogalomban, a belvárosban, a Kálvária melletti parkban ültettek el, de kisebb tételben jutott belőlük más helyekre is. A legalább négyezer tő zöme a híres, erdélyi származású magyar nemesítő, Márk Gergely rózsája. A szakmájában világhírű nemesítő életében mintegy nyolcszáz rózsafajtát újított meg, s hagyott ránk. E nemes virágokat a többi között szentekről, költőkről, híres magyar nőkről, településekről nevezte el. Zalaegerszeg parkjaiban, közterein főként ezek a csodálatos rózsák virítanak.

- Hogy meddig lesznek ilyen szépek? Ősz végéig folyamatosan nyílni fognak. Most végezzük az úgynevezett gubázásukat, vagyis az elvirágzott, összetöppedt fejek leszedését, hogy a rózsák az oldalrügyeikről megújíthassák magukat, s tovább pompázzanak a város parkjaiban – mondja Kovács Mihály.

Mivel is zárhatnánk e rövid híradást mással, mint azzal, mit mondott Márk Gergely a rózsáiról: „Életem szerelme a rózsa. Törekvéseim értelmét abban látom, hogy rózsáim szebbé tegyék a világot, az emberek örömére."

Ezt, mint láthatjuk, Zalaegerszegen sikerült elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!