Hírek

2017.09.03. 15:05

Életmentő is lehet - Nézessük meg anyajegyeinket!

NAGYKANIZSA Ez a fajta vizsgálat nem fáj, még csak nem is kellemetlen. Viszont a melanóma korai felismerése életet menthet.

Benedek Bálint

A Kanizsai Dorottya Kórházban tavaly indították el az anyajegyszűrést, csatlakozva a melanóma világnaphoz. A festéksejtes daganat a bőrrák legveszélyesebb formája, amely szinte bármely életkorban kialakulhat az anyajegyekből, az egyik legagresszívabb rosszindulatú tumor.

- A lakosság számára lehetőséget biztosítottunk, hogy önkéntesen, térítésmentesen, előzetes időpont egyeztetéssel jelentkezzenek a vizsgálatra - fogalmazott dr. Buzás Judit bőrgyógyász szakorvos. - A felhívás arról szólt, hogy mindenki törődjön a bőrével, főleg a napozás előtt tájékozódjon arról, milyen állapotban is vannak az anyajegyei. Hasznos tanácsokkal láttuk el a szűrésre érkezőket, így például megtudhatták, hogy az adott bőrtípusuknak megfelelően milyen fényvédő készítményt használhatnak.

Dr. Buzás Judit a vizsgálathoz használt dermatoszkóppal. A melanóma szűrése teljesen fájdalommentes és ingyenes. Minden évben egyszer ajánlott felkeresni a bőrgyógyászt Fotó: Benedek Bálint

A szinte egész májusban tartó szűrésre első körben 44 egészségügyi dolgozó regisztrált. A lakosság részéről 313 fő vett részt az ingyenes vizsgálatokon, melyeket a jelentkezők nagy száma miatt júniusban is folytattak.

- Kiderült, hogy az emberek jó része nem nagyon ismeri a saját bőrtípusát - folytatta a szakember. - Sokan nem figyelnek arra, hogy az időjárásjelentésekben közölt erős UV-sugárzás a bőrükre milyen hatással lehet. S úgy tűnik a fényvédő kozmetikumok használta sem terjedt el kellőképpen, ezen a téren tudatosabb viselkedésre lenne szükség. Pedig jól tudjuk: a bőr nem felejt. Nemcsak a pillanatnyi állapot felméréséhez kellenek a megfelelő ismeretek, hanem ezek tudatában az időskori bőrdaganatok is elkerülhetővé válnak.

A májusi kanizsai felmérés alapján jól látható, hogy a résztvevők döntő többsége nő volt. Az életkor vonatkozásában legtöbben az 55-64 éves korcsoportból jelentkeztek, őket a 35-44 évesek követték. A szoláriumba rendszeresen járók közül is sokan elmentek a vizsgálatra, s úgy tűnik szembesültek a veszélyforrással. A dermatoszkóppal történt felmérés alapján szerencsére a szakemberek nem találtak melanómát, ám felhívták a figyelmet az évente esedékes szűrés fontosságára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!