Hírek

2015.11.06. 17:40

Harmadik alkalommal szervezték meg az egészségnapot

Zalaegerszeg – Jó állásom volt, megszületett az unokám, békés, boldog évek álltak előttem, és egy pillanat alatt minden összeomlott. Vétlenül balesetet szenvedtem és megvakultam...

Arany Gábor

Így számolt be 19 évvel ezelőtti sorsfordulójáról Takács Gitta, aki egyike volt annak a közel száz, a megye minden tájáról érkezett résztvevőnek, akik a vakok, gyengénlátók, látásfogyatékosok harmadik egészségnapját felkeresték a Keresztury VMK-ban.

Takács Gitta úgy folytatta, a történtek nem tették megkeseredetté.

– Soha nem panaszkodtam, hogy milyen szörnyű csapás ért, sőt úgy érzem, jobb emberré váltam – mondta.

Ő azok közé tartozik, akik képesek voltak a traumát feldolgozni. Az egészségnap első előadója, dr. Szabó József rehabilitációs tanácsadó viszont azoknak kínált segítséget, akik nem voltak képesek túllendülni a megrázkódtatáson.

Kis diskurzus a rendezvény előtt. Jelenics Ferenc, a látásfogyatékosok kistérségi egyesületének elnöke, Takács Gitta, Choma Balázs, az egyesület alelnöke, valamint dr. Szabó József (balról-jobbra) Fotó: Katona Tibor

Az általa bemutatott, hazánkban még újdonságnak számító pszichológiai segítő módszerrel hatékonyan kezelhető a poszttraumás zavar is. Ezt például a vietnami háborút megjárt amerikai veteránoknál is alkalmazták. A kétoldali stimulációként is leírható módszernek olyan változatát ismertette dr. Szabó József, amit a vakok is használhatnak, mert hangeffektuson alapul. Röviden: az alvás mély fázisát (REM) idézik elő, de éber állapotban, ez pedig alkalmas a lelki feszültségek, a traumák kezelésére, stresszoldásra.

A második előadást dr. Nikl János neurológus tartotta a stroke-ról, míg a látást érintő betegségekről dr. Fatalin Krisztina szólt. A résztvevőket egészségügyi szűrés is várta a pénteki programon. Ennek megnyitóján Balaicz Zoltán polgármester köszöntőjében kitért arra is, hogy a rendezvénynek helyet adó intézmény környezete hamarosan megújul, megkönnyítve ezzel a megközelíthetőségét is a fogyatékkal élők számára is. Ezt a beruházást betervezték a 2016-os költségvetésbe, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!